Afhankelijk van het type kanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Hier vindt u uitleg over de meest voorkomende behandelingen.
Bij chemotherapie wordt celdelingremmende medicatie toegediend. Het doel is de kankercellen te vernietigen of hun groei af te remmen.
Bij een combinatiebehandeling passen we verschillende kankerbehandelingen toe. Soms tegelijk, soms opeenvolgend.
Doelgerichte therapie of targeted therapy richt zich vooral op de kankercel, en remt zo de vermenigvuldiging van deze cel af
Het is mogelijk dat u gevraagd wordt deel te nemen aan een kankerbehandeling in het kader van een klinische studie. U bent vrij hier al dan niet aan deel te nemen.
Als de tumor nog niet groot is, nog niet ingegroeid is of uitgezaaid is het mogelijk dat de tumor via een operatie word verwijderd.
Door radiotherapie of plaatselijke bestraling worden kankercellen beschadigd of vernietigd om uitzaaiingen te voorkomen.
Het UZA legt zich sinds 2015 toe op moleculaire analyses van tumoren in het M-DNA-platform.
Er zijn verschillende onderzoeksmogelijkheden om na te gaan of u kanker heeft. We geven u hier graag een idee van het praktisch verloop en de meest voorkomende onderzoeken. Afhankelijk van het type kanker, zijn nog andere onderzoeken mogelijk.
Röntgenfoto's, CT-scans, PET-scans en PET-CT-scans worden vaak ingeschakeld bij onderzoek naar kanker.
U wordt onderzocht om een diagnose te stellen, het ziektestadium na te gaan of tussentijds te controleren.
De resultaten worden met een groep specialisten besproken. We proberen binnen de week een diagnose en een een behandelingsplan op te stellen.