Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Verwantschaps-onderzoek

Een verwantschapsonderzoek gaat de genetische verwantschap tussen personen na. In principe kan het DNA-laboratorium van het UZA elke vraag over genetische verwantschap tussen personen beantwoorden. Vaakst voorkomend is de vaderschapstest of het vaderschapsonderzoek (ook wel: paterniteitstest) bij een man en een kind. Ook andere verwantschappen kunnen nagekeken worden: is een bepaalde vrouw de moeder van het kind? Zijn personen X en Y grootouders langs vaderskant van persoon Z? ...

Aanvraag voor een verwantschapsonderzoek

De aanvraag voor een verwantschapsonderzoek wordt gedaan door een rechter (procedure voor de burgerlijke rechtbank) of door een arts (voorschrift van medisch onderzoek voor zijn patiënten). Bij een aanvraag door de rechter ontvangen alle partijen een schriftelijke uitnodiging voor afname van een wangslijmvliesstaal door de deskundige. In geval van een privé-onderzoek maakt u telefonisch een afspraak op het nummer 03 821 30 16 voor de afname van het wangslijmvliesstaal. 

Download hier het aanvraagformulierHier vindt u een ingevuld voorbeeld.

Verloop van een verwantschapsonderzoek

Om de genetische verwantschap na te gaan, moet een DNA-staal verkregen worden. Dit gebeurt door afname van een kleine hoeveelheid wangslijmvlies.

Voor het verwantschapsonderzoek brengt u mee:

Bij de betrokkenen wordt op het UZA met een mondwisser een weinig wangslijmvlies (speeksel) afgenomen. De identiteit van elke betrokkene wordt nauwgezet geregistreerd (kopie identiteitskaart, vingerafdruk, foto). Op het DNA worden steeds 16 erfelijke merkers van het type autosomale short tandem repeat bepaald. Indien nodig kan dit aangevuld worden met merkers van het Y-chromosoom en met analyse van mitochondriaal DNA.

Resultaten van een verwantschapsonderzoek

Binnen de 4 à 6 weken mag u het verslag verwachten. Bij een privé-onderzoek wordt het verslag naar de aanvragende arts verstuurd. Er worden telefonisch geen resultaten doorgegeven.

Kostprijs van een verwantschapsonderzoek

De kostprijs van een klassieke verwantschapstest bedraagt 811,12 euro (bij meerdere kinderen of vermoedelijke vaders 202,78 euro per extra persoon). Bij een verwantschapsonderzoek aangevraagd door de rechter zal de eisende partij de kosten moeten dragen. Bij een privé-onderzoek moet de betaling steeds gebeuren voorafgaand aan de consultatie aan de onthaalbalie in de inkomhal van het UZA (enkel bancontact of VISA).

Contact

Volg route 70 om rechtstreeks naar verwantschapsonderzoek te gaan.
Bel tel. +32 3 821 30 16 voor meer informatie.

Laatst aangepast: 06 november 2020
Auteur(s): Team