Verwantschapsonderzoek

Een verwantschapsonderzoek gaat de genetische verwantschap tussen personen na. In principe kan het DNA-laboratorium van het UZA elke vraag over genetische verwantschap tussen personen beantwoorden. Vaakst voorkomend is de vaderschapstest of het vaderschapsonderzoek (ook wel: paterniteitstest) bij een man en een kind. Ook andere verwantschappen kunnen nagekeken worden: is een bepaalde vrouw de moeder van het kind? Zijn personen X en Y grootouders langs vaderskant van persoon Z?... Prenataal vaderschapsonderzoek wordt niet uitgevoerd in ons laboratorium.

Aanvraag voor een verwantschapsonderzoek

De aanvraag voor een verwantschapsonderzoek wordt gedaan door een rechter (procedure voor de burgerlijke rechtbank) of door een arts (voorschrift van medisch onderzoek voor zijn patiënten). Bij een aanvraag door de rechter ontvangen alle partijen een schriftelijke uitnodiging voor afname van een wangslijmvliesstaal door de deskundige. In geval van een privé-onderzoek maak je telefonisch een afspraak op het nummer 03 821 30 16 voor de afname van het wangslijmvliesstaal. Bij minderjarige kinderen dient de moeder van het kind toestemming te geven voor de afname van het staal bij het kind. Ook bij de moeder zelf zal een staal afgenomen worden. Indien de moeder en/of potentiële vader minderjarig is, moeten zij begeleid worden door een wettelijke ouder of voogd.

Download hier het aanvraagformulier. Hier vindt u een ingevuld voorbeeld.

Verloop van een verwantschapsonderzoek

Om de genetische verwantschap na te gaan, moet een DNA-staal verkregen worden. Dit gebeurt door afname van een kleine hoeveelheid wangslijmvlies.

Voor het verwantschapsonderzoek breng je mee:

Bij de betrokkenen wordt op het UZA met een mondwisser een weinig wangslijmvlies (speeksel) afgenomen. De identiteit van elke betrokkene wordt nauwgezet geregistreerd (kopie identiteitskaart, vingerafdruk, foto). Op het DNA worden steeds 23 erfelijke merkers van het type autosomale short tandem repeat bepaald. Indien nodig kan dit aangevuld worden met merkers van het Y-chromosoom.

Resultaten van een verwantschapsonderzoek

Binnen de 4 à 6 weken mag je het verslag verwachten. Bij een privé-onderzoek wordt het verslag naar de aanvragende arts verstuurd. Er worden telefonisch geen resultaten doorgegeven.

Kostprijs van een verwantschapsonderzoek

De kostprijs van een klassieke verwantschapstest bedraagt 697 euro exclusief btw (21%) (bij meerdere kinderen of vermoedelijke vaders komt er 175 euro exclusief btw (21%) per extra persoon bij). Voor een hoogdringend onderzoek (verslag beschikbaar binnen de 5 werkdagen) wordt 350 euro exclusief btw (21%) extra aangerekend. Bij een privé-onderzoek moet de betaling steeds gebeuren voorafgaand aan de consultatie. Kies hiervoor ‘consultatie’ aan de inschrijvingszuil in de inkomhal van het UZA en betaal aan het loket (enkel bancontact of VISA).
Bij een verwantschapsonderzoek aangevraagd door de rechter zal de eisende partij de kosten moeten dragen. In dit geval wordt de prijs van het verwantschapsonderzoek vermeerderd met een administratieve kost van 120 euro exclusief btw (21%).

Contact

Volg route 70 om rechtstreeks naar verwantschapsonderzoek te gaan.
Bel tel. +32 3 821 30 16 voor meer informatie.

Zowel positieve als negatieve opmerkingen zijn welkom op ForensischDNA [at] uza [dot] be

Laatst aangepast: 22 november 2023