Mechanische hartondersteuning

Als het hart niet meer in staat is om het bloed rond te pompen, dan moet het daarbij mechanisch ondersteund worden. Dat kan bij plotse hartproblemen of in afwachting van een harttransplantatie.

Implanteerbaar kunsthart

Als het hart ernstig verzwakt is, kan in afwachting van een harttransplantatie een kunsthart worden ingebouwd. Een kunsthart (ventricular assist device of VAD) is een mechanische pomp die ingeplant wordt tijdens een openhartoperatie. Ze helpt het verzwakte hart om bloed naar het lichaam te pompen zodat alle organen opnieuw voldoende zuurstofrijk bloed krijgen. Het bloed stroomt dan vanuit het hart door de pomp via de aorta (= de grote lichaamsslagader) naar het lichaam. De pomp kan in de borstholte geplaatst worden of buiten het lichaam hangen, afhankelijk van het type. Een LVAD of linker VAD ondersteunt het linkerhart, dat zuurstofrijk bloed naar het hele lichaam pompt. Een RVAD of rechter VAD ondersteunt het rechterhart, dat zuurstofarm bloed naar de longen pompt. Een BiVAD of biventriculair assist device ondersteunt zowel het linker- als rechterhart. Omdat de patiënt door de hartpomp in een betere conditie komt, wordt het risico bij een latere transplantatie aanzienlijk lager.

ECLS (ExtraCorporal Life Support)

Bij acute hartzwakte door een groot hartinfarct of een hartontsteking of als het niet onmiddellijk duidelijk is of de patiënt in aanmerking komt voor harttransplantatie, kan de patiënt voor een korte periode ondersteund worden door een ECLS. ECLS staat voor ExtraCorporal Life Support of levensondersteuning door maatregelen buiten het lichaam. Met een ECLS wordt dan aderlijk (zuurstofarm) bloed buiten het lichaam geleid, voorzien van zuurstof en ontdaan van koolzuur, en teruggepompt in een grote slagader. Als de functie van het hart niet verbetert, maar de patiënt een potentiële kandidaat is geworden voor harttransplantatie, kan de ECLS door een implanteerbaar kunsthart vervangen worden. ECLS wordt ook gebruikt bij de behandeling van uitzonderlijk ernstige longontstekingen.

Lees meer over het verloop van een hartoperatie.

Laatst aangepast: 18 september 2023
Auteur(s): Team cardiochirurgie