In de aortakliniek van het UZA kan u terecht voor de diagnose, behandeling en opvolging van verschillende aandoeningen van de aorta. Een multidiscplinair team van zorgverleners uit vaatheelkunde, cardiochirurgie en medische genetica werkt nauw samen.
Een aortadissectie is een aandoening van de aorta waarbij een scheur (entry) ontstaat in de wand en het bloed tussen de lagen van de aortawand komt
Door een genetisch aangeboren aandoening, een letsel, ouderdom of ziekte kan de wand van de lichaamsslagader (aorta) zwakker worden en uitzetten.
In het UZA kunt u als hartpatiënt terecht voor
Tijdens deze ingreep wordt de grote lichaamsslagader of aorta hersteld.
Een ballondilatatie is het verwijden van een vernauwde plek in de kransslagader door het opblazen van een ballonnetje dat in de slagader geschoven wordt.
Bij een coronaire bypassoperatie worden vernauwde kransslagaders overbrugd.
Een hartkatheterisatie is een onderzoek dat de kransslagaders in beeld brengt met behulp van een katheter (een dun buisje) vertrekkend vanuit de lies of pols.
Bij een klepoperatie vervangen of herstellen we één of meer van de hartkleppen.
Een ernstig verzwakt hart moet mechanisch ondersteund worden.
Door kleine littekens in het hartweefsel te maken vormen we blokkades tegen hartritmestoornissen.
Stents zijn metalen spiraaltjes of buisjes die aangebracht worden bij een kransslagadervernauwing om de doorgankelijkheid te verbeteren.
Wat gebeurt er voor, tijdens en na een hartoperatie?
Hart- en vaatziekten kunnen met verschillende onderzoeken in kaart gebracht worden. Voor alle technische onderzoeken hebt u een verwijsbrief van uw arts nodig.