Klinische studies voor nieuwe en verbeterde vaccins

Waarom zijn klinische studies nodig bij de ontwikkeling van vaccins?

Klinische studies helpen open vragen over nieuwe vaccins, therapieën of geneesmiddelen op te helderen. Vaccins ontwikkelen tegen onbekende ziekteverwekkers alsook hun werkzaamheid en veiligheid onderzoeken is één van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen vandaag. Door deel te nemen aan een klinische studie, kan je een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschappelijke vooruitgang. Bovendien kan jouw kind dan ook reeds beschermd worden met nieuwere (en mogelijks betere) vaccinaties.

Het Antwerp Pediatric Clinical Trial Netwerk voert deze studies uit bij kinderen en werkt nauw samen met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties voor studies bij volwassenen. Het Antwerp Pediatric Clinical Trial Netwerk is deel van de Antwerp Pediatric Health Harbour. Dit is een initiatief binnen de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Helix en ZAS netwerk om de zorg voor het Antwerpse kind te promoten.

 Vrijwilligers zijn de ruggengraat van dit vaccinonderzoek, daarom zijn wij steeds op zoek naar families die willen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins.

Wat kan je doen?

Je kan jezelf of je minderjarig kind inschrijven in het vrijwilligersregister. Bij toekomstige klinische studies zullen wij je dan via e-mail contacteren. Door je in te schrijven in het vrijwilligersregister verbind je je tot niets. Je kan je inschrijving op elk moment intrekken en je gegevens zullen worden verwijderd. En het allerbelangrijkste: wij zullen je gegevens in geen geval aan derden doorgeven!

Meer info vind je op: www.uantwerpen.be/vaccinstudies

of via pediatricclinicalnetwork [at] uantwerpen [dot] be

Laatst aangepast: 08 december 2023
Auteur(s): Team kindergeneeskunde