Sportieve uitdaging na oncorevalidatie

donate

In 2016 namen 12 ex-kankerpatiënten, samen met een gezonde buddy, deel aan de Zwintriathlon. Dit project, genaamd Tria-GO! werd een groot succes. Alle deelnemers behaalden de finish. Sindsdien zet het UZA haar schouders onder het organiseren van diverse sportieve trajecten. Binnen elk traject wordt er samen met professionele coaches gewerkt naar een sportief doel.

Het doel van deze beweegtrajecten: mensen na een diagnose van kanker, tijdens en na de herstelperiode, aan het bewegen krijgen. De trajecten bieden voor ieder wat wils, want niet iedereen is immers geschikt voor een triathlon. Een hele resem aan sportieve trajecten wordt aangeboden voor alle leeftijden.

Golfen na kanker als therapie

Golfen na kanker

Golfen is een erg uitdagende mentale en technische sport. In tegenstelling tot zijn vooroordelen is golf geen gesloten sport, maar een open en toegankelijke sport. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, zwaarlijvig of slank, erg fit of iets minder fit. Golfen is er voor iedereen. Financieel gezien hoeft golfen niet duur te zijn. Volharding en mentale sterkte zijn eerder de vereisten om een goede golfer te worden. Door het handicapsysteem is golf een sociale sport waar spelers van alle niveaus zich met elkaar kunnen meten.  Tegelijkertijd geniet je vaak samen van de rust en de omgeving buiten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij borstkankerpatiënten die vaak wandelen (3-5uur wandelen per week ) de kans op kanker-gerelateerde sterfte aanzienlijk daalt.

ervaringen uitwisselen na kanker

Kanotrekking in Zweden

Tijdens dit project gaat een groep van ex-kankerpatiënten en hun buddy’s kanoën en wildkamperen in de heerlijke natuur van Zweden. Samen wandelen, koken, praten, zorgen voor en spelen met elkaar. Ook op de agenda: ervaringen uitwisselen en absoluut genieten van kampvuren, het water en de stilte. Samen zoeken we de rust op door onze ervaringen met kanker te delen, te herademen en ons het leven weer eigen te maken. 

Na een succesvolle editie in 2021 organiseren begeleiders Annick en Chantal een tweede editie van deze kanotrekking in de zomer van 2023. Annick en Chantal begeleiden zowel de voorbereidingen die starten in het voorjaar van 2023 als de volledige tocht in Zweden.

zumba bewegen na kanker

Start to Zumba

Na een geslaagde Zumbathon t.v.v. onze beweegtrajecten voor oncologische patiënten op Paasmaandag 10/04/2023,  werkten we achter de schermen, samen met Zumba Antwerpen, een beweegtraject uit rond Zumba voor onze patiënten.

Zumba combineert bewegingen uit Latijns-Amerikaanse dansstijlen met fitnessoefeningen die je wellicht herkent uit aerobics of van in de fitness. Tijdens Zumba staat niet de work-out maar wel de fun-factor centraal! De intensiteit en moeilijkheidsgraad van de bewegingen kan variëren naargelang de deelnemersgroep. Dit zorgt ervoor dat deze sport voor iedereen toegankelijk is. 

Tijdens een Zumbales wordt er aan verschillende fysieke parameters gewerkt: 

  • het verbeteren van het uithoudingsvermogen, 
  • het trainen van de spierkracht en de coördinatie, 
  • het vergroten van de mobiliteit van de gewrichten,
  • het verbeteren van de algemene lichamelijke souplesse.  

Daarnaast vergt het ook een cognitieve inspanning om de veelzijdige choreografieën onder de knie te krijgen.

Snowboardtraject

Als erkend AYA centrum heeft het UZA een nieuw project “Welcome on Board” opgestart. Dit is een beweegtraject speciaal voor een AYA (Adolescents & Young Adults) tussen 16 en 25 jaar oud, die geconfronteerd wordt met kanker. Zowel voor een absoute beginner of een doorwinterde snowboarder. De opbouw van het programma laat toe dat iedereen kan deelnemen, ongeacht de ervaring en fysieke conditie.

Het snowboardtraject bestaat uit 3 ‘missies’ waarvan de eerste opstart in oktober 2023.

  • Missie 1 - omvat een off-snow, sport specifiek voorbereidingstraject van 4 sessies gericht op het bevorderen van spierkracht, evenwicht en stabiliteit onder begeleiding van gespecialiseerde kinesitherapeuten. 
  • Missie 2 - bestaat uit 7 on-snow trainingen georganiseerd op de indoorpiste Aspen te Wilrijk door gediplomeerde snowbaordinstructeurs. 
  • Missie 3 - is dé kers op de taart! Een wintersport vakantie in de Franse Alpen (april 2024), daar brengt iedereen samen de geoefende skills écht in de praktijk. 

Voor de start van het beweegtraject wordt een sportmedische screening voorzien voor deelnemers die niet deelnamen aan de oncorevalidatie.

Wil jij dit project mee ondersteunen?

Geloof jij ook dat bewegen gezond is en wil jij ook ex-kankerpatiënten aan het bewegen krijgen? Samen met jou zorgen we voor een verbeterde gezondheidszorg. Voor meer info kan je ook steeds een kijkje nemen op: 

Ga samen met ons een sportieve uitdaging aan! | UZA

donate

Verander levens met ons. Jouw gift maakt het verschil!
Laatst aangepast: 04 oktober 2023
Auteur(s):