Fonds: COVID-19

donate

 

 

Momenteel wordt ons land getroffen door het coronavirus. De impact van deze wereldwijde pandemie is van ongeziene omvang.

Het UZA is één van de twee referentieziekenhuizen voor COVID-19 in België. Onze teams bereiden zich al enkele weken volop voor om de strijd met dit virus aan te gaan. Iedereen binnen het UZA, van medisch personeel, tot zorgkundigen, poetsdienst en logistiek, zetten zich dag en nacht in om de best mogelijke zorg te bieden. Onze collega’s krijgen daarom ook de nodige opleidingen en bijscholingen om zichzelf en de patiënten het best te beschermen.

Nood aan bijkomend materiaal

Om de grote instroom aan ernstig zieke patiënten aan te kunnen hebben we ook de infrastructuur van het ziekenhuis aangepast en het aanbod van intensieve zorg uitgebreid, bij deze uitbreiding komt natuurlijk heel wat extra apparatuur kijken. We hebben dringend nood aan extra monitoringcapaciteit op onze afdelingen die omgebouwd worden tot intensieve zorg units. Als we mobiele posten van monitoring kunnen opzetten, maakt dit een wereld van verschil voor onze artsen en verpleegkundigen. Met deze infrastructuur kunnen we patiënten op een afstand veel gerichter opvolgen.

Om onze collega’s en patiënten zo veel mogelijk te beschermen, breiden we de triage aan de inkom van het ziekenhuis uit. We trachten op korte termijn scanners aan te kopen voor het opmeten van de lichaamstemperatuur, om zo personen met verhoging te identificeren. Ook zetten we in op mobiele scanners. Deze kunnen we bijvoorbeeld plaatsen aan de ingang van onze spoedafdeling.

Het coronavirus behoort tot de groep van infectieziekten, maar wat zijn infectieziekten?

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Veelvoorkomende infectieziekten, zoals een verkoudheid, worden snel overwonnen door ons immuunsysteem. Maar van bepaalde infectieziekten kunnen mensen ernstig ziek worden en vereisen ze een hele specifieke behandeling en soms drastische maatregelen. Ook het coronavirus behoort tot de term infectieziekten

Coronavirussen (CoV) vormen een grote familie van virussen die infecties veroorzaken gaande van een gewone verkoudheid tot ernstige aandoeningen, zoals het Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) en het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

Covid-19 is een virus dat, net zoals MERS-CoV en SARS-CoV, ernstige longinfecties kan induceren. Daarom zijn intensieve zorg en de bijhorende infrastructuur en de beschikbaarheid van beademingstoestellen bij de behandeling van deze infectie cruciaal zijn.

Klinische studie

We hebben middelen nodig om enerzijds het bijkomende materiaal aan te kopen, maar anderzijds om klinische studies te financieren. We starten nu reeds klinische studies op om zoveel mogelijk factoren rond COVID-19 in beeld te brengen en een efficiënte behandeling voor onze patiënten uit te dokteren.

Helpende handen

Het UZA is op zoek naar helpende handen voor verschillende taken om de draagkracht van onze ziekenhuis in deze uitdagende tijden te vergroten. Ben jij behendig met een naaimachine? We kunnen nog steeds zelfgemaakte stoffen mondmaskers gebruiken. Wil jij ook helpen? Neem hier een kijkje.

Meer informatie vind je hier.