Acties onder de vleugels van het COVID-19 fonds

Verschillende personen, bedrijven,... gaan tijdens deze coronacrisis aan de slag en organiseren acties ten voordele van het COVID-19 fonds aan het UZA. Ook jij kan je steentje bijdragen en een actie organiseren. Laat ons zeker je creatiefste ideeën weten via uzafoundation [at] uza [dot] be en we helpen je graag. 

Ik wil namens de hele UZA-gemeenschap iedereen danken die ons heeft gesteund in het gevecht tegen COVID-19. Een onzichtbare vijand wordt verslagen door moedige mensen die tegen hun natuur in de juiste actie ondernemen.’ Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder UZA en voorzitter Raad van Bestuur UZA foundation.

Snel naar: 

We geven je graag een overzicht van de verschillende initiatieven:

De bekende Antwerpse Handjes (in chocolade en als koekjes) worden tijdelijk omgedoopt tot 'Gulle Handjes'. Per verkocht 'Gulle Handjes'-geschenk (voorzien van een blauwe campagne sticker) wordt €1,00 gedoneerd aan het COVID-19 fonds van het UZA. Je haalt dus lekkers in huis én steunt het goede doel. 

Vier onafhankelijke fotografen verkopen hun mooiste kiekjes. Omdat COVID-19 alles heeft stilgelegd, hebben deze heren samen een webshop geopend om prints te verkopen. Je vindt beelden terug uit verschillende windstreken maar ook van de stad Antwerpen. Zo kun je vanuit je kot toch nog rondreizen. 10% van de opbrengst schenken zij aan UZA foundation. Bekijk hun werk op hun website.

Via Gambasathome kan je gambas en garnalen in alle soorten, maten en vormen bestellen. Plaats in de maand mei een bestelling en Gambasathome schenkt 10% van het totaalbedrag van je bestelling aan het COVID-19 fonds van het UZA. Je bent nog maar enkele 'clicks' verwijderd van diepvries vis die thuisgeleverd wordt. 

UZA foundation neemt deel aan een gezamenlijke campagne in de strijd tegen COVID-19.  In totaal slaan 5 ziekenhuizen de handen ineen. De reden? Deze coronacrisis kan de toekomst van onze ziekenhuizen in gevaar brengen. We zetten ons volop in om COVID-19 te overwinnen maar hebben nood aan hulp. Geef jij ons het nodige steuntje in de rug? Maak dan van je applaus voor de zorg een gift! Ga naar www.clapandact.be. Lees waarom jouw hulp juist nu zo belangrijk is. Wil je ons rechtstreeks steunen met een gift? Dan kan dit ook heel gemakkelijk via onze schenkpagina kies daarbij voor fonds Covid19. Strijd samen met ons tegen covid19 en bouw mee aan de gezondheidszorg voor morgen. #ClapAndAct

Weshirtit heeft naar aanleiding van de #ClapAndAct actie zijn gloednieuwe webshop omgebouwd voor een benefietactie. Ze verkopen t-shirts en truien met het ontwerp van de klappende handjes. Hiermee uiten ze graag hun appreciatie voor alle zorgverleners. Alle winst gaat rechtstreeks naar het COVID-19 fonds van het UZA. 
 
Ook de Belgische havenarbeiders steunen het COVID-19 fonds aan het UZA. Ze lieten een speciaal T-shirt ontwerpen. De opbrengst van deze T-shirt gaat integraal naar het COVID-19 fonds. De solidariteit onder de havenarbeiders is enorm en de T-shirts vlogen de deur uit. Wil je graag meer informatie of zelf je eigen Belgian Dockers against COVID-19 bestellen? Stuur een mail naar dockersfightback [at] gmail [dot] com en ze helpen je graag verder. 
 
  • Politieraad HEKLA schenkt €3.360

De voorbije weken hebben we heel veel steun ontvangen. Zo overhandigde de politieraad van de lokale politie HEKLA ons een cheque van € 3.360,-. Een gulle gift ter ondersteuning van het COVID-19 fonds en een uiting van hun waardering voor het harde werk van het zorgpersoneel tijdens deze crisis. Een ontzettend hartverwarmend gebaar! Lees meer. 

  • Hygiënische displays voor COVID-19

Het staalbedrijf G&D construct uit Sint-Katelijne-Waver is gestart met het maken van gepersonaliseerde displays met ontsmettings- en zeepdispensers voor winkels, bedrijven, scholen en voor in dokterspraktijken. De displays worden op maat gemaakt en in de kleur naar keuze. Voor iedere verkochte display gaat € 5,- naar het COVID-19 fonds van het UZA. Een display heb je al vanaf €60,- . Heb je interesse? Kijk dan eens op de website en neem contact op met  Thomas op tj [at] gdconstruct [dot] be.

  • Verkoop polsbandjes 'Stay Strong' 

Samed Alla verkoopt siliconen armbandjes met de tekst 'Stay Strong'. Door de aankoop van een bandje steun je iedereen in deze moeilijke tijd. 'Zo proberen we toch iedereen bij elkaar te brengen', aldus Samed. Een deel van de opbrengst wordt gegeven aan ons COVID-19 fonds. Kijk eens op de website voor meer info of om te bestellen.

  • Tibet Community overhandigt cheque voor COVID-19

Begin juni overhandigde de Tibet Community een cheque ter waarde van € 5.112,- als ondersteuning voor de strijd tegen COVID-19. Het bedrag is geschonken door in totaal 112 gezinnen in Antwerpen/Mechelen. De Tibetaanse gemeenschap in België wil met de cheque hun nieuwe thuisland België bedanken, en het zorgpersoneel dat tijdens de pandemie in de frontlijn heeft gestaan hartelijk bedanken. Prof. Jorens, diensthoofd intensieve zorg en de hoofdverpleegkundige namen de cheque in ontvangst. Heel erg bedankt voor jullie steun!

  • EMSA schenkt €2.500

EMSA Antwerpen (European Medical Students' Association), studentenvereniging aan de UAntwerpen, schenkt €2.500 aan het COVID-19 onderzoek! 'We hebben als geneeskunde en (bio)medische studenten een groot engagement naar het UZA, de corona-afdeling, onderzoekers en iedereen di ehelpt om het virus te bestrijden. We hopen met deze schenking het onderzoek een duwtje in de rug te geven', aldus EMSA. 

Slimme robots ingezet in de strijd tegen COVID-19

Zorgrobot James tot je dienst

Dat robots niet enkele kille apparaten zijn, blijkt uit hun inzet in deze periode. Sinds enkele weken kunnen onze patiënten jammer genoeg geen bezoek ontvangen. Om het contact met vrienden en familie te vergemakkelijken, zijn 5 zorgrobots in gebruik voor patiënten die langere tijd in het UZA zijn opgenomen. Via de zorgrobot kan de patiënt een videochat houden. Elk van de robots heeft een eigen naam en een bijhorende beveiligde Facebook-pagina. Familie en vrienden van de patiënt kunnen in contact komen door ‘bevriend’ te worden met de juiste robot. De zorgverleners op de afdeling maken een planning per dag. Zij starten dan op het juiste moment via een tablet de communicatie, waarop de robot zich automatisch naar de juiste kamer en het juiste bed begeeft.

Robot ondersteunt check-in 

Een robot die je koorts meet, surveilleert in de ziekenhuisgangen of ingezet wordt als kinderanimatie: het is geen fictie meer. De Cruzr Health van de firma Digitopia, is een slimme robot die je voortaan kunt tegenkomen bij het onthaal in het UZA. De robot meet je temperatuur en controleert of je een mondmasker op een correcte manier draagt. Het UZA startte met een proefproject met deze robot om na te gaan op welke manier robots ondersteuning kunnen bieden door repetitieve taken over te nemen. Het UZA mag gratis gebruikmaken van de robot, waarbij we ook een volledige ondersteuning krijgen door Digitopia. Samen met de ontwikkelaars van de robot (Zorabots) wordt de komende tijd onderzocht welke functionaliteiten relevant zijn in de zorgverlening. Het doel: zorgmedewerkers die zich in de toekomst volledig toespitsen op het verlenen van zorg, terwijl de robot ondersteunende taken kan uitvoeren.

Job switch: van fotograaf naar verpleegkundige 

Veel mensen zetten zich in voor de strijd tegen COVID-19. Zo ook een oud medewerker van het UZA. Fotografe Evi Polak keert tijdens deze coronacrisis als verpleegkundige terug naar de spoeddienst en dan nog wel de rode zone. De zone waar COVID-19 patiënten worden verzorgd. Naast haar werk op spoed, brengt ze ook haar collega’s en de reorganisatie op een aantal verpleegafdelingen in beeld. Vang hier al een eerste glimp op van deze prachtige fotoreportage.

Laatst aangepast: 03 november 2020
Auteur(s):