Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Telecovid

Telecovid

Wat is Telecovid?

Telecovid is een project van UZA en partners uit de eerstelijnszorg om COVID-patiënten thuis op te volgen tijdens hun ziekte –en herstelproces. Het gaat om:

 • COVID-patiënten die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis
 • COVID-patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis en thuis verder herstellen
   

De opvolging gebeurt voor UZA-patiënten via UZA@ home, het patiëntenportaal van het UZA, en eventueel telemonitoring. Niet-UZA-patiënten worden opgevolgd via www.telecovid.be

Ook thuis kan je rekenen op de zorg die je nodig hebt

Door via ons portaal veilig en gestructureerd je klachten via een regelmatige bevraging door te geven, krijgen zorgteams snel zicht op hoe jouw gezondheidstoestand verandert. Afhankelijk van je ziekteverloop of voorgeschiedenis, kan ook telemetrie preventief opgestart worden. Zo kunnen we vanop afstand vitale parameters zoals lichaamstemperatuur en de zuurstofgraad in je bloed opvolgen. Op basis van je antwoorden en eventuele parameters waakt het zorgteam erover dat het veilig is om thuis in isolatie te herstellen.  

Hoe verloopt de opvolging via Telecovid?

Digitale thuisopvolging van COVID-patiënten die die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis

Ben je positief getest op COVID-19, heb je klachten, maar verblijf je in thuisisolatie? Dan kan je (huis)arts je opgeven voor thuismonitoring via Telecovid.

 • Als de thuismonitoring is opgestart, krijg je automatisch een uitnodiging per sms om deel te nemen aan het digitale zorgtraject.
   
 • De digitale thuisopvolging van Telecovid verloopt via UZA@ home, het patiëntenportaal van het UZA. Hier lees je hoe je je aanmeldt voor UZA@home. Enkel wanneer het opvolgteam het Telecovid-traject heeft opgestart, zal je de bevraging terugvinden in je portaal. Ben je geen UZA-patiënt, dan verloopt de digitale thuisopvolging via www.telecovid.be.
   
 • Via sms word je dagelijks gevraagd om in te loggen op het platform om een bevraging in te vullen. 
   
 • Het opvolgteam kan ook, in overleg met de huisarts, beslissen om thuis via een oxymeter of saturatiemeter je zuurstofgehalte in je bloed te meten. Een thuisverpleegkundige komt eenmalig bij je langs met de oxymeter, legt je alles stapsgewijs uit en start de metingen op. 

Wat als mijn klachten verergeren?

Als je klachten verergeren, kunnen we een videoconsult opzetten en vragen we om contact op te nemen met je huisarts of verwijzen we je naar de dienst spoedgevallen

Met Telecovid volgen we sinds november 2020 COVID-patiënten die thuis herstellen continu op en grijpen we zo snel mogelijk in.

Er is ook een onderzoeksproject aan gekoppeld waarbij we de gebruikerservaring voor patiënt en zorgteam nagaan, zowel als de impact van continue thuismonitoring op het aantal ziekenhuisopnames en het ziekteverloop.

Heb je vragen of wil je in contact komen met het Telecovid team?

Mail naar telecovid [at] uza [dot] be.

Wil je als arts een patiënt aanmelden voor thuismonitoring?

Dat kan online via onze beveiligde Zivver-omgeving of bel naar 03/821 21 76.

Deze informatie werd laatst aangepast op dinsdag 30 maart 2021 - 08:03
Auteur(s): Team