Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Telecovid

Telecovid

Wat is Telecovid?

Telecovid is een project van het UZA en partners uit de eerstelijnszorg om:

1. COVID-patiënten thuis op te volgen tijdens hun ziekte- en herstelproces

Het gaat om:

 • COVID-patiënten die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis
 • COVID-patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis en thuis verder herstellen

Door via ons portaal veilig en gestructureerd je klachten via een regelmatige bevraging door te geven, krijgen zorgteams snel zicht op hoe jouw gezondheidstoestand verandert. Afhankelijk van je ziekteverloop of voorgeschiedenis, kan ook telemetrie preventief opgestart worden. Zo kunnen we vanop afstand vitale parameters zoals lichaamstemperatuur en de zuurstofgraad in je bloed opvolgen. Op basis van je antwoorden en eventuele parameters waakt het zorgteam erover dat het veilig is om thuis in isolatie te herstellen.  

2. Reizigers en festivalgangers vanop afstand op te volgen 

Ben je net gescreend op COVID-19 om te reizen naar het buitenland, of om een festival bij te wonen? Zelfs met een negatieve test is het belangrijk om symptomen snel en laagdrempelig te blijven rapporteren. Zo kan een eventuele verdere verspreiding van het virus tijdig afgeremd worden.

Je kan beroep doen op een gezondheidsopvolging door het UZA. Meld je hiervoor aan bij Telecovid. Met Telecovid kan het UZA je gezondheidstoestand vanop afstand volgen met een digitaal dagboek. Op het digitaal platform vul je dagelijks een korte vragenlijst in. Een medisch team van het UZA volgt je antwoorden op de voet en begeleidt je wanneer symptomen aanhouden of erger worden. Zo kunnen ze ook advies geven om de symptomen te behandelen. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en enkel het opvolgteam heeft toegang tot je gegevens. Dit aanbod is kosteloos voor reizigers en festivalgangers. Samen zetten we ons in om het virus te blijven bestrijden.

Hoe verloopt de opvolging via Telecovid?

Digitale thuisopvolging van COVID-patiënten die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis

Ben je positief getest op COVID-19, heb je klachten, maar verblijf je in thuisisolatie? Dan kan je (huis)arts je opgeven voor thuismonitoring via Telecovid.

 • Als de thuismonitoring is opgestart, krijg je automatisch een uitnodiging per sms om deel te nemen aan het digitale zorgtraject.
   
 • De digitale thuisopvolging van Telecovid verloopt via UZA@ home, het patiëntenportaal van het UZA. Hier lees je hoe je je aanmeldt voor UZA@home. Enkel wanneer het opvolgteam het Telecovid-traject heeft opgestart, zal je de bevraging terugvinden in je portaal. Ben je geen UZA-patiënt, dan verloopt de digitale thuisopvolging via www.telecovid.be.
   
 • Via sms word je dagelijks gevraagd om in te loggen op het platform om een bevraging in te vullen. 
   
 • Het opvolgteam kan ook, in overleg met de huisarts, beslissen om thuis via een oxymeter of saturatiemeter je zuurstofgehalte in je bloed te meten. Een thuisverpleegkundige komt eenmalig bij je langs met de oxymeter, legt je alles stapsgewijs uit en start de metingen op. 

Wat als mijn klachten verergeren?

Als je klachten verergeren, kunnen we een videoconsult opzetten en vragen we om contact op te nemen met je huisarts of verwijzen we je naar de dienst spoedgevallen.

Digitale opvolging voor reizigers en festivalgangers

Wil je graag digitaal opgevolgd worden met Telecovid: 

 1. Stuur een mail naar telecovid [at] uza [dot] be.
 2. Vermeld hierbij je naam, voornaam, geboortedatum en gsm-nummer.
 3. Je ontvangt een sms-bevestiging met een link naar het Telecovid-platform.
 4. Log in op het digitaal platform met eHealth, je digitale sleutel (bv. je eID of Itsme-app). Lees hier veelgestelde vragen over eHealth.
 5. Vul dagelijks een korte vragenlijst in (max. 2 minuten).

Wees steeds waakzaam voor volgende symptomen, ook al ben je volledig gevaccineerd:

 • Verhoogde lichaamstemperatuur (hoger dan 37.5°C)
 • Spierpijn, hoofdpijn of keelpijn
 • Plotse hoest
 • Loopneus
 • Algemeen onwel zijn (griepale klachten) en futloosheid

Merk je één van deze symptomen op? Contacteer dan een lokale arts en laat een PCR-test afnemen. Blijf in quarantaine en pas de correcte hygiënemaatregelen toe tot je resultaat gekend is. De arts ter plaatse maakt een risico-inschatting en bepaalt met jou welke verdere maatregelen je precies moet nemen.

Telecovid startte in november 2020 als een project van UZA en partners uit de eerstelijnszorg om COVID-patiënten die niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, na hun diagnose thuis op te volgen via UZA@ home, het patiëntenportaal van het UZA, en eventueel telemonitoring.

Er is ook een onderzoeksproject aan gekoppeld waarbij we de gebruikerservaring voor patiënt en zorgteam nagaan, zowel als de impact van continue thuismonitoring op het aantal ziekenhuisopnames en het ziekteverloop.

Heb je vragen of wil je in contact komen met het Telecovid team?

Mail naar telecovid [at] uza [dot] be.

Wil je als arts een patiënt aanmelden voor thuismonitoring?

Dat kan online via onze beveiligde Zivver-omgeving of bel naar 03/821 21 76.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 07 juli 2021 - 09:07
Auteur(s): Team