Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Telecovid

Telecovid

Gebruiksvoorwaarden en privacy

Je zorgverlener nodigt je uit een account te maken op Telecovid. Door het aanmaken van een account bevestig je dat het UZA via Telecovid gegevens met jou, als patiënt, mag delen. Gegevens die jij, als patiënt, via het platform deelt, mag het UZA verwerken zoals andere gegevens in het kader van de zorg die het UZA aan jou, als patiënt, biedt. Lees de volledige privacyverklaring van het UZA hier na. Voor meer info en vragen kan je terecht bij dpo [at] uza [dot] be

Wat is Telecovid?

Telecovid is een project van het UZA en partners uit de eerstelijnszorg om COVID-patiënten thuis op te volgen tijdens hun ziekte- en herstelproces.

Het gaat om:

  • COVID-patiënten die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis
  • COVID-patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis en thuis verder herstellen
  • COVID-patiënten die met bepaalde antivirale medicatie behandeld worden in de thuisomgeving, en op vraag van hun specialist of huisarts tijdens deze behandeling opgevolgd worden door het Telecovid team

Door via ons portaal veilig en gestructureerd je klachten via een regelmatige bevraging door te geven, krijgen zorgteams snel zicht op hoe jouw gezondheidstoestand verandert. Afhankelijk van je ziekteverloop of voorgeschiedenis, kan ook telemetrie preventief opgestart worden. Zo kunnen we vanop afstand vitale parameters zoals lichaamstemperatuur en de zuurstofgraad in je bloed opvolgen. Op basis van je antwoorden en eventuele parameters waakt het zorgteam erover dat het veilig is om thuis in isolatie te herstellen.  

Je opvolging in Telecovid is gratis. Krijg je medische meetapparatuur (bv. een zuurstofmeter) mee naar huis, draag hier dan goed zorg voor en lever het na je opvolgtraject weer in. Is de apparatuurset bij inlevering beschadigd of niet compleet, kan een schadevergoeding aangerekend worden.

Hoe verloopt de opvolging via Telecovid?

Digitale thuisopvolging van COVID-patiënten die (nog) niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis

Ben je positief getest op COVID-19 en heb je klachten waarmee je in thuisisolatie kan verblijven (je hoeft niet naar het ziekenhuis)? Dan kan je (huis)arts je opgeven voor thuismonitoring via Telecovid.

  • Als de thuismonitoring is opgestart, krijg je automatisch een uitnodiging per sms om deel te nemen aan het digitale zorgtraject.

  • Het zorgpad duurt 21 dagen. In deze periode vragen we je op regelmatige tijdstippen om een korte vragenlijst in te vullen waarmee het zorgteam je evolutie kan opvolgen. De eerste dagen krijg je deze bevraging dagelijks om zo nauwgezet mogelijk je klachten op te volgen.
     
  • Het opvolgteam kan ook, in overleg met de huisarts, beslissen om thuis via een oxymeter of saturatiemeter je zuurstofgehalte in je bloed te meten. Een thuisverpleegkundige komt eenmalig bij je langs met de oxymeter, legt je alles stapsgewijs uit en start de metingen op. Bij de de Oxymeter krijg je een handleiding over het gebruik van het meettoestel. Minstens vier keer per dag doe je een nieuwe meting zodat we ook je zuurstofwaarden kunnen opvolgen.

Wat als mijn klachten verergeren?

Een medisch team bekijkt dagelijks de antwoorden en parameters die je ons doorgeeft. We staan in nauw contact met je (huis)arts. Als je klachten plots verergeren, belt het medisch Telecovid-team je op om verdere instructies te geven.

Telecovid startte in november 2020 als een project van UZA en partners uit de eerstelijnszorg om COVID-patiënten die niet opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, na hun diagnose thuis op te volgen via UZA@ home, het patiëntenportaal van het UZA, en eventueel telemonitoring.

Er is ook een onderzoeksproject aan gekoppeld waarbij we de gebruikerservaring voor patiënt en zorgteam nagaan, zowel als de impact van continue thuismonitoring op het aantal ziekenhuisopnames en het ziekteverloop.

Heb je vragen of wil je in contact komen met het Telecovid team?

Mail naar telecovid [at] uza [dot] be.

Wil je als arts een patiënt aanmelden voor thuismonitoring?

Dat kan online via onze beveiligde Zivver-omgeving of bel naar 03 821 21 76.

Laatst aangepast: 03 Mei 2022
Auteur(s): Guy Hans