Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Op de wachtlijst

Als u opgenomen bent in het transplantatieprogramma komt u op een wachtlijst. U moet dan 24 uur op 24 bereikbaar zijn. De concrete verdeling van donororganen gebeurt door de organisatie Eurotransplant. De procedure verloopt in verschillende stappen.

Stap 1: er is een geschikt orgaan

Bij een geschikt orgaan krijgt de transplantatiecoördinator van het UZA een telefoontje van Eurotransplant als er een orgaan beschikbaar is. De behandelende arts beslist of hij het aangeboden orgaan accepteert of niet. Neemt hij het aanbod aan, dan wordt de patiënt opgebeld en moet die onmiddellijk naar het ziekenhuis komen. Vanaf dan mag zij of hij niet meer eten of drinken.

Stap 2: chirurgische teams in actie

2 chirurgische teams worden opgetrommeld: het operatieteam dat de transplantatie uitvoert en het prelevatieteam dat het orgaan in het donorziekenhuis gaat halen. Het orgaan kan zich in een Belgisch ziekenhuis bevinden, maar net zo goed in Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië of Kroatië. In dat laatste geval gebeurt het transport met de helikopter of het vliegtuig. Zodra het orgaan verwijderd is, begint de klok te tikken. Want het orgaan kan maar een beperkt aantal uren zonder bloedtoevoer.

Stap 3: praktisch

  • Maak op voorhand afspraken over wie u naar het ziekenhuis brengt.
  • Regel de opvang van huisdieren, kinderen enz.
  • Kies enkele mensen die uw vaste bezoekers zullen zijn in de eerste week na de transplantatie (beperking omwille van het risico op infecties).
  • Kom overdag binnen langs de hoofdingang, ’s avonds via de spoedgevallen.

Raadpleeg voor alle details de brochure Longtransplantatie.

Deze informatie werd laatst aangepast op donderdag 29 maart 2018 - 13:03
Auteur(s): Team