Over longtransplantaties

In België krijgen ieder jaar zo'n 110 patiënten een longtransplantatie. Het UZA voerde voor het eerst een longtransplantatie uit in 1997 en is vandaag een van de vier centra in België waar longtransplantaties plaatsvinden.

Als patiënt komt u in ons transplantatieteam terecht als de belangrijkste speler. Ons doel is om uw levenskwaliteit tijdens het traject zo hoog mogelijk houden.

We werken in een multidisciplinair team waarbij zorgverleners uit verschillende medische disciplines elk een belangrijke bijdrage leveren aan uw zorg. 

Hoe verloopt een longtransplantatie?

Van onderzoeken tot transplantatie

Evaluatie: voorwaarden en screeningsonderzoeken

Als u aan een onomkeerbare longaandoening lijdt en alle andere behandelingsvormen tevergeefs geprobeerd zijn, kunnen we bekijken of u in aanmerking komt voor een longtransplantatie.

We nodigen u uit voor een kennismakingsgesprek op de transplantatieraadpleging en plannen alle nodige screeningsonderzoeken in. 

Lees hier meer over de evaluatie voor longtransplantatie.

Op de wachtlijst

Als u in aanmerking komt voor een longtransplantatie en u beslist om in het transplantatietraject te stappen, komt u op de wachtlijst voor een donorlong. Lees hier meer over orgaandonatie en de wachtlijstperiode.

Oproep

Wanneer een donorlong beschikbaar komt, is iedere minuut van belang en moeten we u meteen kunnen bereiken. U hebt 2 uur om in het ziekenhuis te geraken vanaf het moment u gebeld wordt. Lees hier meer over de oproep en wat er daarna van u verwacht wordt

Voorbereidingen en de transplantatie zelf

Wanneer u na de oproep in het UZA aankomt, wordt u opgenomen op de verpleegafdeling longziekten (D1). Hier zal de verpleging u voorbereiden op de ingreep. Lees hier meer over de voorbereidingen en het verloop van de ingreep.

Uw leven na de transplantatie

Een orgaantransplantatie is een bijzonder aangrijpende gebeurtenis en kan een aanzienlijke impact hebben op uw dagelijks leven. Lees in onze brochure meer over medicatie, sporten, voeding, seksualiteit, reizen na een transplantatie.

Laatst aangepast: 06 oktober 2021
Auteur(s): Team longtransplantatie