Over longtransplantaties

In België krijgen ieder jaar zo'n 110 patiënten een longtransplantatie. Het UZA voerde voor het eerst een longtransplantatie uit in 1997 en is vandaag een van de vier centra in België waar longtransplantaties plaatsvinden.

Als patiënt komt u in ons transplantatieteam terecht als de belangrijkste speler. Ons doel is om uw levenskwaliteit tijdens het traject zo hoog mogelijk houden.

We werken in een multidisciplinair team waarbij zorgverleners uit verschillende medische disciplines elk een belangrijke bijdrage leveren aan uw zorg. 

Hoe verloopt een longtransplantatie?

Van onderzoeken tot transplantatie

Evaluatie: voorwaarden en screeningsonderzoeken

Als u aan een onomkeerbare longaandoening lijdt en alle andere behandelingsvormen tevergeefs geprobeerd zijn, kunnen we bekijken of u in aanmerking komt voor een longtransplantatie.

We nodigen u uit voor een kennismakingsgesprek op de transplantatieraadpleging en plannen alle nodige screeningsonderzoeken in. 

Lees hier meer over de evaluatie voor longtransplantatie.

Op de wachtlijst

Als u in aanmerking komt voor een longtransplantatie en u beslist om in het transplantatietraject te stappen, komt u op de wachtlijst voor een donorlong. Lees hier meer over orgaandonatie en de wachtlijstperiode.

Oproep

Wanneer een donorlong beschikbaar komt, is iedere minuut van belang en moeten we u meteen kunnen bereiken. U hebt 2 uur om in het ziekenhuis te geraken vanaf het moment u gebeld wordt. Lees hier meer over de oproep en wat er daarna van u verwacht wordt

Voorbereidingen en de transplantatie zelf

Wanneer u na de oproep in het UZA aankomt, wordt u opgenomen op de verpleegafdeling longziekten (D1). Hier zal de verpleging u voorbereiden op de ingreep. Lees hier meer over de voorbereidingen en het verloop van de ingreep.

Uw leven na de transplantatie

Een orgaantransplantatie is een bijzonder aangrijpende gebeurtenis en kan een aanzienlijke impact hebben op uw dagelijks leven. Lees in onze brochure meer over medicatie, sporten, voeding, seksualiteit, reizen na een transplantatie.

Interne transplantatieraad

Lees meer over de interne transplantatieraad.

Resultaten en cijfers bij een longtransplantatie

Het UZA analyseert een aantal belangrijke cijfers en resultaten binnen ons transplantatieprogramma die ook internationaal door de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT) worden bijgehouden.

Overlevingskans na een longtransplantatie

Onderstaande grafiek toont de overlevingskans bij patiënten na een longtransplantatie in het UZA, gemeten tussen 2019 en 2023. Deze cijfers tonen een overlevingskans van 96% tijdens de eerste twee jaar, en 86% na drie en vier jaar. Deze cijfers liggen een stuk hoger dan wat het register van de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT) aangeeft. Daar spreekt men van één jaarsoverleving van 85%, 70% na drie jaar en 60% na vijf jaar.

Kans op chronisch afstoting bij een longtransplantatie

Onderstaande grafiek toont de overleving zonder chronische afstoting na een longtransplantatie in het UZA, gemeten tussen 2019 en 2023. Na één jaar wordt er geen chronische afstoting vastgesteld, na twee jaar, na drie jaar, en na vier jaar is dit nog altijd bij minder dan 5% van de patiënten het geval. Dat is een stuk beter dan wat het register van de International Society for Heart and Lung Transplantation (ISHLT) aangeeft: namelijk ongeveer 40% van de patiënten ontwikkelt chronische afstoting na vier jaar.

Laatst aangepast: 24 Mei 2024
Auteur(s): Team longtransplantatie