Melanomen

Een melanoom is een kwaadaardige pigmentvlek met onregelmatige vorm en kleur die makkelijk vergroot en/of bloedt. Als de diagnose vroeg wordt gesteld is er 98% overlevingskans. Het letstel moet altijd meteen weggehaald worden, vaak in combinatie met chemotherapie.

Elke patiënt is anders en de behandeling wordt indivdidueel bepaald door een multidisciplinair team. Hier volgt een algemene beschrijving van de behandeling, maar weet dat dit op maat van elke patiënt wordt uitgewerkt.

Niet uitgezaaide tumor

Indien de tumor niet is uitgezaaid dan verloopt de standaard behandeling in 3 fasen:

  • Fase 1: Chirurgische verwijdering van het verdachte huidletsel onder lokale verdoving. Het stukje huid wordt door de anatomopahtoloog onderzocht om de diagnose van de huisarts al dan niet te bevestigen en te meten hoe diep de diepste kwaadaardige cel zich bevindt. Dit is bepalend voor de verdere behandeling.
  • Fase 2: Afhankelijk van de diepte van de kwaadaardige cellen wordt het litteken opnieuw uitgesneden met een zekere marge om er zeker van te zijn dat er geen kwaadaardige cellen achterblijven.
  • Fase 3: Opvolging. Gedurende 10 jaar gaat u op controle bij uw dermatoloog. De eerste 2 jaar is dat elke 3 maanden om het litteken en de andere pigmentletsels te controleren. De volgende 3 jaar is dat nog elke 6 maanden. De laatste 5 jaar volstaat één keer per jaar.

Uitgezaaide tumor

Indien de tumor wel uitgezaaid is, dan zijn verschillende behandelingen, waaronder chemotherapie en immunotherapie, aangewezen.

Lees hier ook hoe re-excisie, de sentinel- of schildwachtklierprocedure de kans op het terugkomen van een melanoom verkleint.

Lees meer op www.huidkanker.be

Laatst aangepast: 09 Mei 2016
Auteur(s): Team huidkanker