Embolisatie van een endoleak

Wanneer er in het verleden bij jou een stent is geplaatst als behandeling van een aorta-aneurysma, blijf je onder controle bij de vaatchirurg. Deze zal regelmatig scans laten uitvoeren om te kijken of het eerdere aneurysma groeit, stabiel blijft of krimpt.

Bij eventuele groei spreken we van een endoleak en moeten we de oorzaak achterhalen. Er zijn verschillende soorten endoleaks (in totaal 5), die elk een eigen behandeling hebben. Zo kan de stent niet goed aansluiten of kan de bloedstroom in een bloedvat van de buik of de rug omkeren en alsnog druk op het aneurysma geven. 

Iedere casus waarbij er sprake is van groei, wordt multidisciplinair besproken om tot de beste behandeling te komen. Het niet behandelen van een groeiend aorta-aneurysma kan alsnog resulteren in het scheuren van dit aneurysma, ondanks de eerdere behandeling.

Een mogelijke behandeling van een endoleak is embolisatie. Alternatieve behandelmethoden zijn het steken van een extra stent of chirurgisch ingrijpen.

Hoe verloopt de embolisatie van een endoleak?

De interventieradioloog voert de embolisatie uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie. Over het algemeen gebeurt de embolisatie van een endoleak onder lokale verdoving. Dit hangt echter af van de verwachtte complexiteit van de procedure, vandaar dat sommige behandelingen onder algemene narcose gebeuren. Dit gebeurt altijd in onderling overleg binnen het multidisciplinaire team en samen met jou. 

Katheter geleid emboliseren

De interventieradioloog brengt, via een klein aanprikgaatje in de lies (of pols) en onder begeleiding van röntgenstralen, een katheter in tot op het endoleak. Vervolgens wordt het specifieke bloedvat dichtgemaakt, meestal met lijm of coils. Hierdoor zal er geen druk meer op het aneurysma staan en zal het aneurysma stabiliseren of zelfs kleiner kunnen worden.

Deze procedure kan soms erg complex zijn, aangezien er via een omweg een weg naar het endoleak gevonden moet worden. Het is immers niet mogelijk om via de grote lichaamsslagader zelf naar het endoleak te gaan, omdat er een met plastic beklede stent in de grote lichaamsslagader zit.

In een kleine minderheid van de endoleaks is een klein gaatje in de stent de oorzaak voor de groei van het aneurysma. Soms is het mogelijk om dit kleine gaatje dicht te maken met een vasculaire plug. Een alternatieve behandelmethode is het steken van een extra stent of chirurgisch ingrijpen. 

CT geleid emboliseren

Op de angiokamer wordt een scan gemaakt van de grote lichaamsslagader. Vervolgens wordt het aneurysma meestal via de rug of zij en met gebruik van beeldvorming rechtstreeks aangeprikt. We maken vervolgens opnames om te controleren of we op de juiste plek zijn. Het aneurysma wordt vervolgens behandeld met lijm of coils, zodat er geen druk meer op het aneurysma zelf kan staan.

Na de behandeling blijf je nog minstens 24 uur ter observatie op de afdeling in het ziekenhuis. 

Wat zijn mogelijke complicaties?

De complicaties zijn afhankelijk het type endoleak, de gekozen behandeling en het verloop van de procedure.

Het belangrijkste specifieke risico is dat de behandeling niet succesvol is en dat er een alternatieve behandeling gekozen moet worden, bijvoorbeeld een operatie.

Daarnaast kunnen er bloedvaten dicht komen te zitten, waarbij niet bedoeld was om deze dicht te maken, door bijvoorbeeld een stolsel of lijm. Dit kan bijvoorbeeld optreden richting de benen, maar ook richting de wervelkolom.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Bijwerkingen zijn zelden levensbedreigend. Toch is het belangrijk om de arts zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Je arts kan je misschien medicijnen voorschrijven die je klachten verlichten.

Team
Consulent interventieradiologie
Interventieradioloog
(kliniekhoofd interventieradiologie)
Interventieradioloog
Interventieradioloog
Geassocieerd arts interventieradiologie
Laatst aangepast: 17 augustus 2021
Auteur(s): Team interventieradiologie