Steun samen met Viv Van Dingenen de UZA foundation

Steun samen met Viv Van Dingenen de UZA foundation

Datum: 
14/02/2018

Op 13 februari waren Lien Van de Kelder, bestuurslid UZA foundation, en Viv Van Dingenen te gast bij het tv-programma Van Gils & Gasten. De twee vriendinnen vragen aandacht en steun voor het kankeronderzoek aan het UZA, dat hen beiden nauw aan het hart ligt. 

Vorige jaar werd bij Viv eierstok- en baarmoederhalskanker vastgesteld. Na een moeilijke periode van chemotherapieën en bestralingen zijn de behandelingen nu achter de rug. Toen ze de diagnose te horen kreeg, ging ze naar eigen zeggen onmiddellijk in ‘vechtmodus’. “Ik heb de diagnose lang voor mezelf gehouden en alleen aan mijn naaste vrienden en familie verteld. Dan is het alsof de ziekte er niet is.  Maar omdat ik graag mijn steentje wou bijdragen aan het kankeronderzoek, besloot ik mijn verhaal te doen. Dan dient die kanker misschien toch nog ergens voor”, aldus Viv.

Bekijk hier het fragment uit Van Gils & Gasten (lees verder onder de video)

Het UZA: pionier in celtherapie 

Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie, een nieuwe soort behandeling waarbij het afweersysteem van de patiënt zelf ingezet wordt om kanker te bestrijden. Door immuuntherapie te combineren met de klassieke behandelingen zoals chemo- of radiotherapie, kan de slaagkans op genezing bij bepaalde kankers verhogen. 

Het UZA zoekt steeds naar mogelijkheden om behandelingen zo doeltreffend mogelijk te maken en de impact op het leven van patiënten zoveel mogelijk te verminderen. Cellulaire immuuntherapie is daarom een belangrijke aanvulling in dit verhaal.

Verder onderzoek noodzakelijk 

Prof. Zwi Berneman en zijn team onderzoeken het effect van immuuntherapie bij verschillende kankers. Verder onderzoek blijft noodzakelijk. Wat zijn verdere mogelijkheden binnen het onderzoek? Voor welke kankers is de behandeling geschikt? Hoe zetten we ze het beste in, gecombineerd met andere therapieën? Heel wat mogelijke pistes die nog heel wat onderzoek vragen.

“Kanker hoeft geen levensbedreigende ziekte meer te zijn. Het kan ook een leefbare en chronische aandoening worden. Hiervoor zijn middelen nodig”, aldus Berneman.

Steun het onderzoek samen met Viv en Lien

Wil je graag meer informatie? Lees meer op www.uzafoundation.be of neem contact met ons op via %20uzafoundation [at] uza [dot] be en we helpen je graag verder. 

 

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook