Puffen, zweten, genieten, snotteren

Puffen, zweten, genieten, snotteren

Datum: 
08/05/2018

Klagen over deze heerlijke aanloop richting zomer doet niemand, maar toch. "Snot, al weken. En we raken er maar niet van af", klinkt het op de vele terrasjes. Is het die plotse overgang van kille regendagen naar de heerlijke lentezon? Die net iets te lichte zomerpyjama naast het open slaapkamerraam? De airco in de wagen die weer wat feller blaast? Niks van dat alles, zegt de huisarts. De oorzaak ligt bij de pollen, die reacties uitlokken die op een verkoudheid kunnen lijken. "Het is vaak moeilijk om de twee uit elkaar te halen", zegt professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). "Sommigen lopen het hele voorjaar al niezend en met tranende ogen of een lopende neus rond. Voor hen is duidelijk dat het een seizoensgebonden allergie voor pollen is. Maar de effecten kunnen zich ook beperken tot één week. Wie voor zo ver hij of zij weet geen allergie heeft, kan wél nog altijd gevoelig zijn voor een bepaalde plant of boom. Als die dan slechts twee weken zijn zaadjes verspreidt en jou een week doet niezen, denken sommigen wellicht dat ze met een verkoudheid kampen."

Verdubbeling

Steeds meer mensen hebben trouwens last van hooikoorts - naar schatting 12 tot 28 procent van de Belgen. Allergiedeskundige Didier Ebo van het UZA sprak eerder al van een verdubbeling van het aantal patiënten allergisch voor boompollen in 30 jaar tijd. De schuldige? Luchtvervuiling. "Dieselpartikels gaan zich vastzetten op pollen, waardoor die veel groter zijn en daardoor bij meer mensen een allergische reactie opwekken."

Binnenblijven

Er zijn wel een aantal simpele tips om zo'n allergische reacties in toom te houden. Medicatie is er één van, maar ook je huis verluchten en niet in je ogen wrijven kan al veel gesnotter voorkomen. "Wimpers houden allergenen tegen", legt Devroey nog uit. "Door in je ogen te wrijven, beginnen die te tranen. Elke dag van kleren veranderen - en zeker na een dagje in de tuin - kan ook helpen. Pollenvrije kleren aantrekken 's morgens is al een hele stap. Voor sommigen is binnenblijven zelfs de enige remedie."

Maar dat is uiteraard zonde met die heerlijke lentezon.

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook