Over Antwerp HeArts (Healthcare for Artists)

Veel kunstenaars kampen vroeg of laat met blessures. Omdat ze vaak moeilijk de juiste medische hulp vinden, startte het UZA samen met de Universiteit Antwerpen het medisch expertisecentrum Antwerp HeArts. Zowel beroeps- als hobbykunstenaars die door hun kunstactiviteit chronische of acute klachten krijgen, kunnen bij Antwerp HeArts terecht. Verder houdt Antwerp HeArts zich bezig met wetenschappelijk onderzoek, opleiding en vorming.

Behandeling en preventie

Optimale zorg

Kunstenaars vragen veel van hun lichaam. De vele uren training, waarbij steeds dezelfde houdingen en/of bewegingen worden uitgevoerd, in combinatie met stress voor en tijdens de voorstellingen, leiden tot een immense belasting, zowel fysiek als mentaal. Bijgevolg vertonen kunstenaars vaak klachten die de uitoefening van hun kunstactiviteit en hun carrière belemmeren. Zulke klachten vragen om een adequate aanpak en gespecialiseerde zorg, die in het multidisciplinair centrum Antwerp HeEarts wordt aangeboden.

Antwerp HeArts bundelt de expertise van verschillende deskundigen en werkt nauw samen met de diensten fysische geneeskunde, orthopedie, neus-keel-oor, neurologie en radiologie van het UZA, en het Centrum voor Huisartsengeneeskunde en de dienst voor arbeidsgeneeskunde van de UAntwerpen. Bovendien is er een goede samenwerking met diverse kinesitherapeuten en zorgverleners buiten het UZA. Patiënten worden behandeld in het UZA zelf, of snel en gericht doorverwezen naar andere experten.

Kunstenaars kunnen rechtstreeks contact opnemen met Antwerp HeArts, waarna ze via een triagesysteem snel en gericht worden doorverwezen. Afhankelijk van het probleem kan dat naar de spoed, een specialist of een andere zorgverlener zijn (zowel binnen als buiten het UZA bijvoorbeeld een kinesitherapeut of logopedist. Is het niet meteen duidelijk door wie de patiënt het best wordt geholpen, dan kan hij op raadpleging gaan bij dr. Trees Dooms van Antwerp HeArts of bij een van de sportartsen, of wordt er voorgesteld om contact op te nemen met de huisarts.

Wetenschappelijk onderzoek

Antwerp HeArts wil het wetenschappelijk onderzoek naar lichamelijke klachten bij kunstenaars verder uitbouwen, zodat de nodige zorg ook ontwikkeld en aangeboden kan worden.

Meer info over Antwerp HeArts

Laatst aangepast: 14 februari 2019
Auteur(s):