Imkersgilde Sint-Ambrosius organiseert Stop Parkinson Walk voor imker Dirk: “We willen helpen om zijn wens te vervullen”

Imkersgilde Sint-Ambrosius organiseert Stop Parkinson Walk voor imker Dirk: “We willen helpen om zijn wens te vervullen”

Datum: 
05/03/2024
Bron: 
Gazet van Antwerpen

Naar aanleiding van Wereld Parkinsondag op 11 april organiseert Imkersgilde Sint-Ambrosius Mortsel-Edegem de Stop Parkinson Walk. Met deze actie wil de vzw een van de imkers, Dirk Baert een hart onder de riem steken. “Acht jaar geleden werd bij hem de ziekte Parkinson vastgesteld. Zijn wens is om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte en daar gaan wij hem bij helpen”, vertelt voorzitter Johan Boeykens.

Op zaterdag 13 en zondag 14 april wordt er een sponsorwandeling georganiseerd in het Edegemse Fort V. Tussen 10 en 17 uur kunnen deelnemers starten aan de tocht van vijf kilometer. Inkom bedraagt 5 euro en 2 euro voor kinderen, daarnaast zullen er ook bijenvriendelijke zaadjes, kaarsjes en plantjes verkocht worden. Het volledige bedrag zal geschonken worden aan UZA Foundation. De Imkersgilde roept ook verenigingen op om zelf nog een bijkomende actie te organiseren.

Noodgedwongen gestopt

Als bestuurslid van de imkersgilde zette Dirk zich doorheen de jaren in om van het bijenpark een educatief project te maken. “Helaas heb ik mijn doel niet kunnen voltooien. De hevige pijnen in mijn bekken zorgden ervoor dat ik noodgedwongen moest stoppen met het imkeren”, getuigt Dirk. Naast de gekende tremor,heeft hij ook last van stijfheid, slaapproblemen en depressie. “Dat ik zoveel moet opgeven door de ziekte heeft mentaal een grote impact. Mijn actieradius is steeds beperkter waardoor ik ook steeds meer in mijn eigen wereld leef”, vervolgt Dirk.

Omdat Dirk ook graag zijn steentje wil bijdragen, organiseert hij zelf een bijkomende actie. Op Wereld Parkinsondag, op elf april laat Dirk zich sponsoren voor iedere kilometer die hij zal wandelen. “Ik maak graag lange fiets- en wandeltochten, maar ook dat heb ik intussen achterwege moeten laten. Ik probeer iedere dag toch nog tweemaal 2,5 kilometer te wandelen en daar koppel ik nu een actie aan vast”, vertelt Dirk.

Wie Dirk wil steunen, kan een bijdrage storten op het rekeningnummer BE54 0343 9398 8497 met vermelding “Stop Parkinson Walk”. Meer info via de website.

Woensdag 28 februari 2024 om 09:54

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook