'In het UZA vind ik de oogspecialisten die ik nodig heb'

'In het UZA vind ik de oogspecialisten die ik nodig heb'

Datum: 
20/07/2020

Richard (75) woont net over de taalgrens, in het eerste Waalse dorpje onder Leuven. Hoewel hij blind is, komt hij om de twee maanden helemaal zelfstandig naar het UZA. Ook al is hij daarvoor elke keer acht uur op de baan.

‘Ik sta om vijf uur op, neem de bus naar Leuven, neem daar de trein naar Antwerpen-Centraal, en dan bus 17 naar het UZA. Met de werken rond Antwerpen-Centraal is dat de laatste tijd extra lastig. Maar ik heb het er allemaal voor over. Ik heb al 54 jaar oogproblemen, met name de hoornvliesaandoening keratoconus. In 1999 stuurde mijn Brusselse dokter mij door naar dr. Carina Koppen – intussen professor Koppen – in het UZA. Ik moest contactlenzen dragen voor mijn aandoening, maar ik kreeg er altijd problemen mee. Dr. Koppen is alle fabrikanten langsgegaan tot ze voor mij gepaste contactlenzen had gevonden. Ik durfde in die periode met moeite nog naar de winkel gaan 500 meter verder, maar nadat ik naar het UZA was geweest, ben ik zelfs nog een keer naar Spanje kunnen rijden! Prof. Koppen heeft mij ook van de pijn afgeholpen die werd veroorzaakt door de blaasjes op mijn hoornvlies. Met die pijn liep ik al 24 jaar rond. 

Blindengeleidehond

Uiteindelijk ben ik ongeveer acht jaar geleden blind geworden. Door een bacteriële infectie ben ik eerst één oog verloren en op mijn andere oog heb ik cataract en nadien glaucoom gekregen. Uiteindelijk was mijn oogzenuw heel zwaar aangetast. Mijn hoornvlies blijft af en toe voor pijn zorgen en daarvoor moet ik om de twee maanden naar het UZA. Mijn oogproblemen zijn complex, dus ik heb specialisten nodig die hun tijd nemen en die zoeken tot ze een oplossing vinden. Dat heb ik in de andere ziekenhuizen nooit gehad. Prof. Koppen doet oprecht graag haar werk, is gemotiveerd om op de hoogte te blijven van nieuwigheden en ook op technologisch vlak gaat het UZA altijd mee met zijn tijd. Ik ben de oogartsen van het UZA zeer dankbaar. Ze doen wat ze kunnen voor mij. Het enige dat mij nu nog kan helpen, is een blindengeleidehond. Ik sta al drie jaar op de wachtlijst. Het zou mijn leven een stuk makkelijker maken.’

Info: dienst oogheelkunde UZA, T 03 3 821 33 72

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook