Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Elke zeven minuten komt lading 100% verse buitenlucht binnen

Elke zeven minuten komt lading 100% verse buitenlucht binnen

Datum: 
02/06/2021

De fitnesscentra gaan pas op 9 juni open, maar bij Sportoase Stede Akkers in Hoogstraten mochten dinsdagvoormiddag 48 mensen de bewegingstoestellen gebruiken. Het ging om een nationaal testevent om aan te tonen dat binnen sporten veilig kan verlopen. Sportoase zorgt dat elke zeven minuten een lading van 100% verse buitenlucht in de fitnessruimte naar binnenkomt.

De fitnesscentra zijn al sinds oktober gesloten. Voor de test dinsdag ging Sportoase daarom niet over een nacht ijs. “We hebben samen met Engie een eigen verluchtingsysteem ontwikkeld met de naam AIR. Dat is in al onze vestigingen operationeel” zegt algemeen directeur Michaël Schouwaerts van Sportoase. “Het laat onze leden toe te sporten in lucht die zo vers is dat ze die van een buitenomgeving benadert. Elke zeven minuten verversen we de lucht in onze fitnessruimtes met 100% buitenlucht.”

Verder heeft Sportoase de F7-filters in de luchtkanalen vervangen door het performantere F9-type. Dit type filters slaagt erin om 99,8% van de partikeldeeltjes tegen te houden. Er is een constante meting van onder andere lucht, water en CO ². De resultaten daarvan worden gesuperviseerd door zowel het gebouwenbeheers­systeem als een medewerker in de fitnessruimte.

“Met het testevent willen we nagaan welke impact sporters hebben op het ventilatiesysteem en de luchtkwaliteit. De resultaten kunnen ook van toepassing zijn voor andere sectoren”, verduidelijkt Michaël Schouwaerts.

Een van de personen die meedoet aan het testevent is Jac ­Verhoeven uit Hoogstraten. “Normaal gezien kom ik elke dag fitnessen. Omdat mijn vrouw en ik vaste klanten zijn, kregen we de vraag om deel te nemen aan het testevent. Daar moesten we niet lang over nadenken, want het was al zo lang geleden.”

Acht kilogram extra

“Het is wel even wennen na zo een lange periode zonder fitness”, lacht Verhoeven. “Gelukkig kunnen we binnenkort weer elke dag onze oefeningen komen doen. Het zal nodig zijn, want ik ben acht kilogram zwaarder geworden sinds de fitnesscentra dichtgingen.”

Het aantal testpersonen in de fitnessruimte werd zorgvuldig opgebouwd. “We zijn begonnen met een groep van achttien”, legt ­Michaël Schouwaerts uit. “Na een bepaalde tijd kwamen er daar nog eens achttien bij. Volgens het oude protocol mogen er maximaal 38 personen binnen in de oppervlakte van de fitnessruimte in Hoogstraten.”

“Op vraag van de bevoegde instanties hebben we op het einde in totaal 48 personen laten fitnessen in Hoogstraten. Zo kan ook die impact op de luchtkwaliteit nagegaan worden. De sporters kunnen de kwaliteit van de lucht volgen op de schermen in de fitnessruimte. Groen betekent dat alles veilig is”, duidt de directeur.

“Bij een oranje kleur mogen geen extra mensen meer toegelaten worden tot het scherm weer groen is. Een rode kleur betekent dat de luchtkwaliteit onvoldoende is. Iedereen moet dan de zaal verlaten tot de lucht weer beter is. De bovenwaarde voor gezonde binnenlucht is een CO ²-concentratie van 900 ppm. Bij ons springt het scherm vanaf 850 ppm al op rood. We zien het als onze verantwoordelijkheid om mensen veilig te laten sporten. Zo kunnen de mensen vanaf 9 juni met vertrouwen komen fitnessen.”

Ook Rob Brosens meldde zich aan als testpersoon. “Ik ben eigenlijk een buitensporter, maar was wel benieuwd naar hoe Sportoase het aanpakt.”

Dagboek

De 48 sporters en de aanwezige pers moesten eerst een sneltest Covid-19 laten afnemen voor ze de fitnessruimte binnen mochten.

Die testen gebeurden door UZ Antwerpen. “Voor ons is dit ook een testproject met het oog op toekomstige evenementen”, ­vertelt coördinator Michael ­Vanmechelen.

“Wie getest wordt, krijgt de vrijblijvende vraag om tien dagen een digitaal dagboek in te vullen voor eventuele symptomen die opduiken. Het is een laagdrempelig systeem en we zijn benieuwd naar de respons. We hopen op minstens 50%”, duimt de coördinator. “Later deze week doen we hetzelfde bij testen in een fitnesscentrum in Edegem en in een klimzaal in Puurs.”

- Ronny van den Ackerveken (GVA)

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook