'Eindelijk weer een normaal leven'

'Eindelijk weer een normaal leven'

Datum: 
12/07/2021

Of ze een zware bevalling had gehad? In het UZA kreeg Linda Rottiers (58) die vraag voor het eerst te horen. Het bleek het begin van een definitieve oplossing voor de medische problemen waar ze al jaren mee worstelde.

Ik kamp al jarenlang met zware darm- en blaas­problemen. Waar ik eerst werd behandeld, vonden ze de oorzaak niet. Ze dachten dat het ‘in mijn hoofd zat’. Via mijn huisarts ben ik dan in het UZA beland.

In het begin vreesde ik dat ik in het grote UZA minder persoonlijk behandeld zou worden dan in een kleine kliniek. Die angst bleek totaal ongegrond. Nooit heb ik me hier een nummer gevoeld. Alle medewerkers zijn supervriendelijk, zelfs in de coronatijden. Soms lijkt het alsof ze hier een ­speciale opleiding krijgen in vriendelijk zijn (lacht).

 Tweede hersenen

Ook op medisch vlak ben ik uitstekend geholpen. Dokter Heiko De Schepper vroeg me al snel hoe de bevalling van mijn dochter was verlopen. Die vraag had nog geen enkele arts me gesteld. Ann-Sophie woog 4,7 kilo bij de geboorte, en de gynaecoloog heeft me moeten inknippen. Dat kon een deel van de problemen verklaren. Enkele jaren later is dan ook nog eens mijn baarmoeder weggenomen, met een negatieve impact op mijn darmen en blaas. En toen mijn man kanker kreeg, cijferde ik mezelf volledig weg om voor hem te zorgen. Ik gunde me bijna geen tijd om naar het toilet te gaan.

Alles samen heeft dat ertoe geleid dat ik grote darm- en blaasproblemen ontwikkelde. Volgens dokter De Schepper waren mijn klachten voor 70 procent fysiek en 30 procent mentaal. Je darmen, een soort tweede hersenen, en je emoties zijn sterk aan elkaar gelinkt, zo legde hij uit. Hij beloofde de technische kant op te lossen, als ik aan mijn mentale welzijn zou werken. Intussen heb ik een ingreep aan de darmen achter de rug, en samen met een therapeut pakte ik de trauma’s uit mijn verleden aan. Mijn stoelgang is nu weer optimaal. 

Pacemaker

De volgende stap nu is mijn problemen met mijn blaas aanpakken. Professor De Wachter en zijn team van urologie zullen hiervoor een soort pacemaker plaatsen, waardoor ik weer een normaal leven zal kunnen leiden. Het mooiste cadeau dat de artsen me kunnen geven!

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook