Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Dit initiatief zorgt voor welgekomen ontspanning

Dit initiatief zorgt voor welgekomen ontspanning

Datum: 
28/12/2019

Twintig kinderen die in AZ Klina verblijven, konden vrijdagnamiddag via livestream een toneelstuk volgen dat in Antwerpen in hetpaleis werd opgevoerd. Ook in het UZA konden de kinderen mee genieten.

Het idee kwam van het Brasschaatse Cultuurcentrum. Eerder al werden concerten via livestream uitgezonden in het dienstencentrum Vesalius en in rusthuis Salvé.

De kinderen konden genieten van de opvoering van Groezel of Grijsje, het levende Radijsje. De 8-jarige Leonie Molleman was bijzonder opgetogen met dit initiatief. “Ik kom zeer graag kijken”, zegt ze. “De kinderen worden blijer als ze hier zitten. Het is leuk om samen naar een toneelstuk te kijken dat ergens anders wordt gespeeld.” Een van de kinderen maakte de bedenking dat zo een livestream misschien ook in de kinderkamers van het ziekenhuis kan worden uitgezonden.

Hoofdverpleegkundige Marijke Michielsen werkt graag mee aan allerlei initiatieven die een verblijf voor kinderen aangenamer kunnen maken. “Behalve deze livestream, kunnen we de kinderen ook een speelatelier aanbieden. Er is speelgoed op maat. Onlangs nog kregen we van de vzw De Kleine Strijders allerlei pakketjes. Daar waren ook pakketjes bij voor de ouders, juist omdat een

opname soms onverwacht nodig is. De ouders kunnen dan een tijdje voort in het ziekenhuis. Dit initiatief zorgt zeker voor enige ontspanning. We kunnen de impact op het genezingsproces van de kinderen natuurlijk niet meten, maar het is in ieder geval zeer positief”, legt Michielsen uit.

Jeroen Swyngedouw van het Brasschaatse Cultuurcentrum zegt dat Klina heel wat mogelijkheden heeft om een livestream te verzorgen. “Alles is hier aanwezig. Het is de eerste keer dat we dit in een ziekenhuis doen. We doen dit samen met Cultuurconnect. In Vesalius toonden we aan de bejaarden een optreden van Barbara Dex. Dat was toen een geweldig succes. Daarom gaan we dit initiatief zeker nog blijven herhalen”, legt Jeroen Swyngedouw uit, terwijl de kinderen konden genieten van de acteerprestaties van Dominique Van Malder, Tania Van der Sande, Tine Van den Weyngaert en zo meer.

De kinderen kregen vooraf ook nog een blik achter de schermen van hetpaleis. De acteurs toonden hoe ze zich voorbereiden op een toneelstuk.

Jan Brys ■

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook