Blij met onze mirakelkindjes

Blij met onze mirakelkindjes

Datum: 
05/10/2018

Toen Steven (43) op zijn 23ste kanker kreeg en preventief zaadcellen liet invriezen, dacht hij nog lang niet aan een gezin. Maar vandaag zijn Nathalie (41) en hij maar wat blij met hun drie zonen.

In dik twee jaar tijd kreeg het koppel drie zonen: Lex, negen intussen, en de tweeling Thibe en Marnix, vandaag zes. Dat was nochtans niet vanzelfsprekend. Steven: 'Op mijn 23ste kreeg ik teelbalkanker. Omdat de bestraling je vruchtbaarheid kan aantasten, zei de dokter me dat ik het best zaadcellen zou laten invriezen.' Nathalie: 'Toen we elkaar vijf jaar later leerden kennen, begon hij daar al snel over. Het is niet zeker dat we ooit kinderen kunnen krijgen, zei hij. Maar ik dacht: die hindernis nemen we wel als het ooit nodig is.
 
Toen mijn biologische klok alsnog begon te tikken en ik na een jaar nog niet zwanger was, klopten we aan bij de dienst fertiliteit van het UZA. We wisten al snel dat het geen gemakkelijke weg zou worden. Steven had destijds een spermastaal laten invriezen, maar intussen waren we acht jaar later en zou de kwaliteit waarschijnlijk niet meer optimaal zijn, zoals later ook bleek. En zelf bleek ik ook problemen te hebben met mijn cyclus. De arts stelde dan ook voor om meteen met ICSI te starten: dan wordt één goede zaadcel tot in de eicel gebracht. De eerste drie pogingen leverden niets op. Best zwaar allemaal, maar gelukkig ving het team ons uitstekend op. Onze arts begeleidde ons heel goed en de verpleegkundigen op de fertiliteit ... dat zijn gouden madammen. Altijd vrolijk, altijd klaar om je te kalmeren of moed in te spreken, en dat in zo'n cruciale periode. Dat vergeet ik nooit.

Nog één keer proberen

Na een pauze van zeven maanden begonnen we opnieuw. Deze keer werden er twee embryo's teruggeplaatst. Ik onderging toen ook een speciaal behandelingsschema, waarbij ik onder meer extra hormonen kreeg om de innesteling te bevorderen. Eindelijk was het raak! Overgelukkig waren we met onze mirakelbaby.
 
Twee jaar later besloten we het nog één keer te proberen. Ik was er toen minder mee bezig, en kijk: het lukte meteen. Toen ik Steven vertelde dat het een tweeling werd, trok hij bleek weg (lacht). Maar we wenden snel aan het idee. Aan mensen in dezelfde situatie raad ik aan om zeker aan hun latere kinderwens te denken. Want zelfs na veel jaren kun je dankzij die ene beslissing nog een prachtig gezin krijgen.'

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook