Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Ga samen met ons een sportieve uitdaging aan!

Voor ieder wat wils! 

In 2016 namen 12 ex-kankerpatiënten, samen met een gezonde buddy, deel aan de Zwintriathlon. Dit project, genaamd Tria-GO! werd een groot succes. Alle deelnemers behaalden de finish. De ex-kankerpatiënten moesten niet onderdoen voor de gezonde buddy's. Sindsdien zet het UZA haar schouders onder het organiseren van diverse sportieve trajecten. Binnen elk traject wordt er samen met professionele coaches gewerkt naar een sportief doel. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar binnen een groep gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten. Het doel van deze beweegtrajecten: mensen na een diagnose van kanker, tijdens en na de herstelperiode, aan het bewegen krijgen. Deze beweegtrajecten vormen tevens een ideaal vervolg op de oncorevalidatie.

2022/2023: welke trajecten vinden er plaats? 

Naast professionele begeleiding van de trajecten worden ze ook gekoppeld aan een onderzoeksluik om de positieve impact op de mentale weerbaarheid na te gaan. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden worden er gedurende jouw deelname aan het traject naar jouw keuze geregeld vragenlijsten afgenomen. Bij aanvang van elk traject wordt er ook een sportmedisch onderzoek afgenomen. 

Kanotrekking Zweden

Tijdens dit project gaat een groep van ex-kankerpatiënten en hun buddy’s kanoën en wildkamperen in de heerlijke natuur van Zweden. Samen wandelen, koken, praten, zorgen voor en spelen met elkaar. Ook op de agenda: ervaringen uitwisselen en absoluut genieten van kampvuren, het water en de stilte. Samen zoeken we de rust op door onze ervaringen met kanker te delen, te herademen en ons het leven weer eigen te maken. 

Na een succesvolle editie in 2021 organiseren begeleiders Annick en Chantal een tweede editie van deze kanotrekking in de zomer van 2023. Annick en Chantal begeleiden zowel de voorbereidingen die starten in het voorjaar van 2023 als de volledige tocht in Zweden.

  • 02/07/2023 - 11/07/2023
  • Plaats: Värmland & Dalsland in Zweden 
  • Maximaal 16 deelnemers 
  • Kostprijs: 935 euro per persoon voor de reis en het voorbereidingstraject
  • Minimumleeftijd 18 jaar
We hebben het maximum aantal deelnemers bereikt. Inschrijven is daarom niet meer mogelijk. 

Golfen na kanker

Golfen is een erg uitdagende mentale en technische sport. In tegenstelling tot zijn vooroordelen is golf geen gesloten sport, maar een open en toegankelijke sport. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, zwaarlijvig of slank, erg fit of iets minder fit. Golfen is er voor iedereen. Financieel gezien hoeft golfen niet duur te zijn. Volharding en mentale sterkte zijn eerder de vereisten om een goede golfer te worden. Door het handicapsysteem is golf een sociale sport waar spelers van alle niveaus zich met elkaar kunnen meten.  Tegelijkertijd geniet je vaak samen van de rust en de omgeving buiten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij borstkankerpatiënten die vaak wandelen (3-5uur wandelen per week ) de kans op kanker-gerelateerde sterfte aanzienlijk daalt.  

Voor wie? Geïnteresseerde en gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten tijdens en na de herstelperiode, die een uitdaging willen aangaan en van nul willen starten. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, geven we voorrang aan patiënten die relatief recent hun behandeling hebben afgerond of nog in behandeling zijn (bijvoorbeeld chemotherapie/hormoonbehandeling/...). 

Wat krijg je? Voor dit project zal je door middel van intensieve groepssessies (2 à 3 x per week*) worden begeleid. De sessies zullen een combinatie zijn van enerzijds lessen gegeven door professionals en anderzijds onderlinge vrije oefensessies. Deze sessies gaan door op golfclub Drie Eycken, net aan de overkant van het UZA in Edegem. Je wordt vooraf medisch nagezien voor goedkeuring tot deelname.

De twee doelstellingen zijn:
  • op korte tijd leren golfen, zowel theoretisch als praktisch (kort- en langspel)
  • een niveau te halen (handicap 36) om aan een officiële eindwedstrijd van 18 holes te kunnen deelnemen

NB. Dit project wordt gesteund door oa Golf Vlaanderen en golfclub Drie Eycken & Cleydael.

* definitieve planning volgt. Inhaalmomenten mogelijk. 

Sporten na kanker? Ga ervoor!

Zijn de bovenstaande trajecten niets voor jou? Houd dan zeker deze webpagina in de gaten! Het UZA gaat voortdurend aan de slag met leuke ideeën en initiatieven.

Zo werd er in september 2021 deelgenomen aan de endorfine-challenge in de Ardennen. Een sporttraject voor deelnemers met een sportieve achtergrond met traillopen, oriëntatielopen, zwemmen, mountainbiken, muurklimmen/rotsklimmen, obstakel runs en Via Ferrata (een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand). 

Evengoed wordt er gewerkt aan een surfvakantie voor (jong)volwassenen met kanker. Surfen combineert een fysieke uitdaging, techniek en een vorm van mindfulness. Leren surfen is vechten met jezelf en de golven, je beperkingen aanvaarden en blijven proberen. In de literatuur is reeds beschreven dat surfen een positief effect heeft op de kwaliteit van leven, het zelfvertrouwen en welzijn van adolescenten. Verder vermindert het ook depressieve gevoelens en angst. Referenties voor deze literatuurstudie zijn te verkrijgen via moca [at] uza [dot] be.

Ik wil graag een sportieve uitdaging aangaan. 

Heb je interesse voor komende trajecten? Vul je gegevens hieronder in. Zo houden we je op de hoogte van de komende trajecten.