Ga samen met ons een sportieve uitdaging aan!

Voor ieder wat wils!  

In 2016 namen 12 ex-kankerpatiënten, samen met een gezonde buddy, deel aan de Zwintriathlon. Dit project, genaamd Tria-GO! werd een groot succes. Alle deelnemers behaalden de finish. De ex-kankerpatiënten moesten niet onderdoen voor de gezonde buddy's. Sindsdien zet het UZA haar schouders onder het organiseren van diverse sportieve trajecten. Binnen elk traject wordt er samen met professionele coaches gewerkt naar een sportief doel. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar binnen een groep gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten. Het doel van deze beweegtrajecten: mensen na een diagnose van kanker, tijdens en na de herstelperiode, aan het bewegen krijgen. Deze beweegtrajecten vormen tevens een ideaal vervolg op de oncorevalidatie. 

Ik wil graag een sportieve uitdaging aangaan en laat mijn gegevens achter! 

2023: welke trajecten vinden er plaats? 

Naast professionele begeleiding van de trajecten worden ze ook gekoppeld aan een onderzoeksluik om de positieve impact op de mentale weerbaarheid na te gaan. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden worden er gedurende jouw deelname aan het traject naar jouw keuze geregeld vragenlijsten afgenomen. Bij aanvang van elk traject wordt er ook een sportmedisch onderzoek afgenomen. 

Welcome on Board - Opstart najaar 2023

Droom jij weleens weg bij de gedachte aan besneeuwde bergen? Zin in avontuur? Goesting om de benen los te gooien?

Sneeuwsport Vlaanderen en het UZA stellen je voor: Welcome on Board! Een beweegtraject speciaal voor jou, een AYA, tussen 16 en 25 jaar oud, die geconfronteerd wordt/werd met kanker. Ben jij een absoute beginner of een doorwinterde snowboarder? De opbouw van het programma laat toe dat iedereen kan deelnemen, ongeacht jouw ervaring en fysieke conditie.

Het snowboardtraject bestaat uit 3 ‘missies’ waarvan de eerste opstart in oktober 2023.

Missie 1 omvat een off-snow, sport specifiek voorbereidingstraject van 4 sessies gericht op het bevorderen van spierkracht, evenwicht en stabiliteit onder begeleiding van gespecialiseerde kinesitherapeuten.
Nadien volgt Missie 2: 7 on-snow trainingen georganiseerd op de indoorpiste Aspen te Wilrijk. Daar krijg je les van gediplomeerde snowbaordinstructeurs. Zij helpen je op weg of zorgen ervoor dat je je skills kunt perfectioneren.
Missie 3 is dé kers op de taart: een wintersport vakantie in de Franse Alpen (april 2024), waar je samen met de andere deelnemers de geoefende skills écht in de praktijk kan brengen. Voor de start van het beweegtraject wordt een sportmedische screening voorzien voor deelnemers die niet deelnamen aan de oncorevalidatie.

Welcome On Board geniet de steun van Stichting tegen Kanker en Levensloop 2023.

Begint het te kriebelen? Wacht niet langer en schrijf je in voor het beweegtraject. Alle info alsook de inschrijvingslink vind je via de website van Sneeuwsport Vlaanderen.

Onco-reva coördinator Margot Iwens via margot [dot] iwens [at] uza [dot] be - 03 436 80 56
Verpleegkundig traject begeleidster Julie De Herdt via julie [dot] deherdt1 [at] uza [dot] be – 03 821 24 19

Ontdek hier de folder over het Welcome on Board project. 

On(c)klopbaar - Baloise Antwerp 10 Miles - Opstart najaar 2023 

Op 21/04/2024 neemt een UZA-delegatie deel aan de Baloise Antwerp 10 Miles (+/- 16 km) en de Short Run (+/- 7 km). Deze UZA-delegatie zal worden samengesteld uit patiënten, buddy’s en medewerkers van verschillende zorgafdelingen.

Vanaf 11 november worden looptrainingen georganiseerd o.l.v. ervaren sportcoach en inspanningsfysioloog Rudi Frankinouille. De groepstrainingen zullen doorgaan op zaterdagnamiddag, om 14u op de outdoor atletiekpiste te Sportpark Willem Eekelers (Kielpark). Verder train je naast de groepstrainingen ook zelfstandig, eventueel samen met een buddy, aan de hand van een geïndividualiseerd trainingsschema. Op deze manier bouw je gaandeweg de nodige looptechnische vaardigheden en conditionele vereisten op voor een deelname aan de Baloise Antwerp 10 Miles. 

Het trainingsprogramma wordt voorafgegaan door een sportmedisch onderzoek in het UZA op de dienst SPORTS. Tijdens de trainingen wordt er gewerkt aan loophouding en -techniek, tactiek, ademhaling, stretching en core-stability. 

Op 25 oktober om 19u30 geven we in het UZA de aftrap van het Onklopbaar-project doormiddel van een infomoment voor alle deelnemers. 

Neem je graag deel? Stuur voor vrijdag 20 oktober een mailtje naar bewegen [dot] moca [at] uza [dot] be en schrijf je in! 

Zowel deelnemers als buddy’s betalen een maandelijkse bijdrage van 15 euro/per persoon. De kosten voor sportmedische onderzoeken van (ex-)patiënten zijn hierin inbegrepen.

Bekijk hier hoe UZAfoundation dit project mee mogelijk maakt. 

Start to Zumba (Gold) - Opstart voorjaar 2024

Na een geslaagde Zumbathon t.v.v. onze beweegtrajecten voor oncologische patiënten op Paasmaandag 10/04/2023,  werkten we achter de schermen, samen met Zumba Antwerpen, een beweegtraject uit rond Zumba voor onze patiënten.

Zumba combineert bewegingen uit Latijns-Amerikaanse dansstijlen met fitnessoefeningen die je wellicht herkent uit aerobics of van in de fitness. Tijdens Zumba staat niet de work-out maar wel de fun-factor centraal! De intensiteit en moeilijkheidsgraad van de bewegingen kan variëren naargelang de deelnemersgroep. Dit zorgt ervoor dat deze sport voor iedereen toegankelijk is. 

Tijdens een Zumbales werk je dan ook aan verschillende fysieke parameters: het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het trainen van de spierkracht en de coördinatie, het vergroten van de mobiliteit van de gewrichten en het verbeteren van de algemene lichamelijke souplesse. Daarnaast vergt het ook een cognitieve inspanning om de veelzijdige choreografieën onder de knie te krijgen.

Zumba Antwerpen organiseert 4 lessen Start to Zumba, specifiek voor patiënten met een oncologisch verleden. De lessen worden begeleid door een Zumba Coach en een kinesitherapeut. De lessen gaan door op woensdagvoormiddag, tussen 10u30 en 11u30 in Sporthal Het Rooi te Berchem (goede bereikbaarheid met OV, parkeergelegenheid ter plaatse) in de maanden februari en maart 2024.
De deelnameprijs bedraagt 10 euro voor 4 lessen, sportverzekering inbegrepen.

Na deze 4 lessen hebben de deelnemers de mogelijkheid en de ervaring om door te stromen naar het reguliere Zumba en Aqua Zumba aanbod van Zumba Antwerpen. Deze lessen gaan van start in januari.
Wanneer je besluit je Zumbatraject verder te zetten gelden onderstaande tarieven:

-       100 euro voor 10 lessen Zumba (Het Rooi)*

-       100 euro voor 8 lessen Aqua Zumba (Zwembad Wezenberg)*

*sportverzekering inbegrepen, bij inschrijving voor een lessenreeks wordt er éénmalig 10 euro terugbetaald door Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) aan de deelnemende UZA-patiënten, mogelijkheid tot aanvragen financiële tegemoetkoming door mutualiteit.

Proefde je eerder van Zumba en heb je de smaak te pakken? Ben je een beginner die openstaat voor portie dansplezier op zuiderse deuntjes?
Gebruik dan de form onderaan de pagina om je gegevens achter te laten of stuur een mailtje naar bewegen [dot] moca [at] uza [dot] be .

Golfen na kanker - Heropstart voorjaar 2024

Golfen is een erg uitdagende mentale en technische sport. In tegenstelling tot zijn vooroordelen is golf geen gesloten sport, maar een open en toegankelijke sport. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, zwaarlijvig of slank, erg fit of iets minder fit. Golfen is er voor iedereen. Financieel gezien hoeft golfen niet duur te zijn. Volharding en mentale sterkte zijn eerder de vereisten om een goede golfer te worden. Door het handicapsysteem is golf een sociale sport waar spelers van alle niveaus zich met elkaar kunnen meten.  Tegelijkertijd geniet je vaak samen van de rust en de omgeving buiten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij borstkankerpatiënten die vaak wandelen (3-5uur wandelen per week ) de kans op kanker-gerelateerde sterfte aanzienlijk daalt.  

Voor wie? Geïnteresseerde en gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten tijdens en na de herstelperiode, die een uitdaging willen aangaan en van nul willen starten. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, geven we voorrang aan patiënten die relatief recent hun behandeling hebben afgerond of nog in behandeling zijn (bijvoorbeeld chemotherapie/hormoonbehandeling/...). 

Wat krijg je? Voor dit project zal je door middel van intensieve groepssessies (2 à 3 x per week*) worden begeleid. De sessies zullen een combinatie zijn van enerzijds lessen gegeven door professionals en anderzijds onderlinge vrije oefensessies. Deze sessies gaan door op golfclub Drie Eycken, net aan de overkant van het UZA in Edegem. Je wordt vooraf medisch nagezien voor goedkeuring tot deelname.

De twee doelstellingen zijn:
  • op korte tijd leren golfen, zowel theoretisch als praktisch (kort- en langspel)
  • een niveau te halen (handicap 36) om aan een officiële eindwedstrijd van 18 holes te kunnen deelnemen

NB. Dit project wordt gesteund door oa Golf Vlaanderen en golfclub Drie Eycken & Cleydael.

* definitieve planning volgt. Inhaalmomenten mogelijk.  
 

Sporten na kanker? Ga ervoor!

Zijn de bovenstaande trajecten niets voor jou? Houd dan zeker deze webpagina in de gaten! Het UZA gaat voortdurend aan de slag met leuke ideeën en initiatieven.

Vind je het moeilijk om je te oriënteren binnen het bestaande beweegaanbod? Schakel een Bewegen Op Verwijzing (BOV) coach in om een beweegactiviteit te vinden die bij je past.

Meer info over Bewegen op Verwijzing vind je hier. Contact opnemen met BOV-coach Rudi kan via rudi [dot] frankinouille [at] bewegenopverwijzing [dot] be

 

Ik wil graag een sportieve uitdaging aangaan. 

Hebt u interesse voor komende trajecten? Vul uw gegevens hieronder in. Zo houden we u op de hoogte van de komende trajecten.

Door uw gegevens achter te laten via onderstaande module geeft u ons de toestemming om u te contacteren i.v.m. toekomstige beweegtrajecten, georganiseerd door Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

De contactgegevens die u hieronder achterlaat zullen bij bevesitiging van uw deelname worden gedeeld met de betrokken sportcoach van het beweegtraject van uw keuze.

 

Ik geef het UZA de toestemming om bovenstaande contactgegevens te delen met de coaches en lesgevers die zich engageren tot begeleiding van het beweegtraject van mijn keuze. *