Ga samen met ons een sportieve uitdaging aan!

Voor ieder wat wils!  

In 2016 namen 12 ex-kankerpatiënten, samen met een gezonde buddy, deel aan de Zwintriathlon. Dit project, genaamd Tria-GO! werd een groot succes. Alle deelnemers behaalden de finish. De ex-kankerpatiënten moesten niet onderdoen voor de gezonde buddy's. Sindsdien zet het UZA haar schouders onder het organiseren van diverse sportieve trajecten. Binnen elk traject wordt er samen met professionele coaches gewerkt naar een sportief doel. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar binnen een groep gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten. Het doel van deze beweegtrajecten: mensen na een diagnose van kanker, tijdens en na de herstelperiode, aan het bewegen krijgen. Deze beweegtrajecten vormen tevens een ideaal vervolg op de oncorevalidatie. 

Ik wil graag een sportieve uitdaging aangaan en laat mijn gegevens achter! 

2023: welke trajecten vinden er plaats? 

Naast professionele begeleiding van de trajecten worden ze ook gekoppeld aan een onderzoeksluik om de positieve impact op de mentale weerbaarheid na te gaan. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden worden er gedurende jouw deelname aan het traject naar jouw keuze geregeld vragenlijsten afgenomen. Bij aanvang van elk traject wordt er ook een sportmedisch onderzoek afgenomen. 

Welcome on Board -  Najaar 2024-voorjaar 2025

Droom jij weleens weg bij de gedachte aan besneeuwde bergen? Zin in avontuur? Goesting om de benen los te gooien?

Sneeuwsport Vlaanderen en het UZA stellen je voor: Welcome on Board! Een beweegtraject speciaal voor jou, een AYA, tussen 16 en 35 jaar oud, die geconfronteerd wordt/werd met kanker. Ben jij een absoute beginner of een doorwinterde snowboarder? De opbouw van het programma laat toe dat iedereen kan deelnemen, ongeacht jouw ervaring en fysieke conditie.

Het snowboardtraject bestaat uit 3 ‘missies’. Missie 1 omvat een off-snow, sport specifiek voorbereidingstraject van 4 sessies gericht op het bevorderen van spierkracht, evenwicht en stabiliteit onder begeleiding van gespecialiseerde kinesitherapeuten. Nadien volgt Missie 2: 7 on-snow trainingen georganiseerd op de indoorpiste Aspen te Wilrijk. Daar krijg je les van gediplomeerde snowbaordinstructeurs. Zij helpen je op weg of zorgen ervoor dat je je skills kunt perfectioneren. Missie 3 is dé kers op de taart: een wintersport vakantie in de Franse Alpen (april 2025), waar je samen met de andere deelnemers de geoefende skills écht in de praktijk kan brengen.

Voor de start van het beweegtraject wordt een sportmedische screening voorzien voor deelnemers die niet deelnamen aan de oncorevalidatie.

Om van de eerste editie een succes te maken, kreeg dit project de steun van Sunweb en Stichting tegen Kanker. 

Begint het te kriebelen? Wacht niet langer en schrijf je in voor het beweegtraject. Alle info alsook de inschrijvingslink vind je via de website van Sneeuwsport Vlaanderen. Bekijk ook zeker de aftermovie van de vorige editie om helemaal in de sfeer te komen! 

Twijfel je of snowboarden wel iets voor jou is? Babbel je graag eens met een ervaringsdeskundige? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met Onco-reva coördinator Margot.

Margot Iwens - bewegen [dot] moca [at] uza [dot] be - 03 436 80 56

 

Start to Zumba (Gold) - Heropstart najaar 2024

Na een geslaagde Zumbathon t.v.v. onze beweegtrajecten voor oncologische patiënten op Paasmaandag 10/04/2023,  werkten we achter de schermen, samen met Zumba Antwerpen, een beweegtraject uit rond Zumba voor onze patiënten.

Zumba combineert bewegingen uit Latijns-Amerikaanse dansstijlen met fitnessoefeningen die je wellicht herkent uit aerobics of van in de fitness. Tijdens Zumba staat niet de work-out maar wel de fun-factor centraal! De intensiteit en moeilijkheidsgraad van de bewegingen kan variëren naargelang de deelnemersgroep. Dit zorgt ervoor dat deze sport voor iedereen toegankelijk is. 

Tijdens een Zumbales werk je dan ook aan verschillende fysieke parameters: het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het trainen van de spierkracht en de coördinatie, het vergroten van de mobiliteit van de gewrichten en het verbeteren van de algemene lichamelijke souplesse. Daarnaast vergt het ook een cognitieve inspanning om de veelzijdige choreografieën onder de knie te krijgen.

Zumba Antwerpen organiseert lessen Zumba Gold! Deze lessen hebben een lagere intensiteit en kennen een tragere opbouw dan traditionele lessen. Ze zijn daarom de ideale manier of je fysieke conditie opnieuw op te bouwen. De ervaren lesgeefsters zorgen ervoor dat de lessen worden aangepast aan ieders niveau.  

De lessen gaan door op woensdagvoormiddag, tussen 10u30 en 11u30 in Sporthal Het Rooi te Berchem (goede bereikbaarheid met OV, parkeergelegenheid ter plaatse) tussen 9/10/2024 en 11/12/2024.
De deelnameprijs bedraagt 100 euro voor een reeks van 8 lessen, sportverzekering inbegrepen. Patiënten die zich inschrijven via het UZA krijgen de eerste les gratis aangeboden. 

Daarnaast is er de mogelijkheid tot aanvraag van financiële tegemoetkoming bij jouw mutualiteit voor je inschrijving bij een sportclub. Meer informatie kan je terugvinden op de website van jouw mutualiteit. 

Proefde je eerder van Zumba en heb je de smaak te pakken? Ben je een beginner die openstaat voor portie dansplezier op zuiderse deuntjes?
Gebruik dan de form onderaan de pagina om je gegevens achter te laten of stuur een mailtje naar bewegen [dot] moca [at] uza [dot] be .

 

On(c)klopbaar - Baloise Antwerp 10 Miles - Heropsatrt najaar 2024

Op 21/04/2024 nam de eerste Onklopbaar delegatie deel aan de de Baloise Antwerp 10 Miles (+/- 16 km) en de Short Run (+/- 7 km). De deelnemende UZA-patiënten, buddy's en medewerkers genoten genoten van een zonovergoten loopwedstrijd op een prachtig parcours doorheen de Antwerpse binnenstad. 

Vanaf november 2025 zuller er opnieuw looptrainingen worden georganiseerd, ter voorbereiding van de 10 Miles op zondag 27 april 2025.

De begeleiding bestaat uit een combinatie van groepstrainingen in de Antwerpse regio en individuele trainingen a.d.h.v. een persoonlijk trainingsschema. 

De start van het trainingsprogramma wordt voorafgegaan door een sportmedisch onderzoek in het UZA op de dienst SPORTS, na groen licht voor deelname van je behandelend arts. Tijdens de trainingen wordt er gewerkt aan loophouding en -techniek, tactiek, ademhaling, stretching en core-stability. 

Zin om mee te doen? Laat je gegevens achter via het formulier onderaan deze webpagina en schrijf de infosessie op dinsdag 17/09/2024 om alvast in je agenda! 

Zowel deelnemers als buddy’s betalen een maandelijkse bijdrage. De kosten voor sportmedische onderzoeken van (ex-)patiënten zijn hierin inbegrepen.

Bekijk hier hoe UZAfoundation dit project mee mogelijk maakt. 

 

Golfen na kanker - Heropstart juli 2024

Golfen is een erg uitdagende mentale en technische sport. In tegenstelling tot zijn vooroordelen is golf geen gesloten sport, maar een open en toegankelijke sport. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, zwaarlijvig of slank, erg fit of iets minder fit. Golfen is er voor iedereen. Financieel gezien hoeft golfen niet duur te zijn. Volharding en mentale sterkte zijn eerder de vereisten om een goede golfer te worden. Door het handicapsysteem is golf een sociale sport waar spelers van alle niveaus zich met elkaar kunnen meten.  Tegelijkertijd geniet je vaak samen van de rust en de omgeving buiten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij borstkankerpatiënten die vaak wandelen (3-5uur wandelen per week ) de kans op kanker-gerelateerde sterfte aanzienlijk daalt.  

Voor wie? Geïnteresseerde en gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten tijdens en na de herstelperiode, die een uitdaging willen aangaan en van nul willen starten. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, geven we voorrang aan patiënten die relatief recent hun behandeling hebben afgerond of nog in behandeling zijn (bijvoorbeeld chemotherapie/hormoonbehandeling/...). 

Wat krijg je? Voor dit project zal je door middel van intensieve groepssessies worden begeleid tijdens een traject van 1 jaar  (1x per week les door een golfpro en vrije sessies om te oefenen). Deze sessies gaan door op golfclub Drie Eycken, net aan de overkant van het UZA in Edegem of in Ranst. Materiaal om te leren golfen wordt voorzien.

De twee doelstellingen zijn:
  • op korte tijd leren golfen, zowel theoretisch als praktisch (kort- en langspel)
  • een niveau te halen (handicap 36/baanpermissie) om aan wedstrijden deel te kunnen nemen.
Meer info vind je op www.golfstars.be.

NB. Dit project wordt gesteund door oa Golf Vlaanderen en golfclub Drie Eycken & Cleydael.

 
 

Sporten na kanker? Ga ervoor!

Zijn de bovenstaande trajecten niets voor jou? Houd dan zeker deze webpagina in de gaten! Het UZA gaat voortdurend aan de slag met leuke ideeën en initiatieven.

Vind je het moeilijk om je te oriënteren binnen het bestaande beweegaanbod? Schakel een Bewegen Op Verwijzing (BOV) coach in om een beweegactiviteit te vinden die bij je past.

Meer info over Bewegen op Verwijzing vind je hier. Contact opnemen met BOV-coach Rudi kan via rudi [dot] frankinouille [at] bewegenopverwijzing [dot] be

Ook bij enkele externe partners kan je je laten begeleiden:

Fitopia Edegem biedt een Postrevalidatiefitness programma aan voor patiënten die na de revalidatie in het ziekenhuis graag verder begeleid willen trainen. Onder het motto Herstel, versterk, groei! train je wekelijks in groep volgens een oefenprogramma op maat onder deskundige begeleiding. Alle informatie over het programma vind je hier

Move Together! Inloophuis Casa Callenta en BeweegCoach slaan de handen in elkaar en organiseren vanaf september 2024 een beweegtraject in de beweegstudio Sint Job. Gedurende 12 weken train je 3x per week in groepjes van 12 deelnemers onder de deskundige begeleiding van de BeweegCoach. Opstart na oncorevalidatie wordt aanbevolen. Samen werk je naar een gezonde en haalbare beweegroutine. Meer informatie over het programma vind je hier. De kostrpijs is 90 euro voor het hele traject.

 

Ik wil graag een sportieve uitdaging aangaan. 

Hebt u interesse voor komende trajecten? Vul uw gegevens hieronder in. Zo houden we u op de hoogte van de komende trajecten.

Door uw gegevens achter te laten via onderstaande module geeft u ons de toestemming om u te contacteren i.v.m. toekomstige beweegtrajecten, georganiseerd door Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) en Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

De contactgegevens die u hieronder achterlaat zullen bij bevesitiging van uw deelname worden gedeeld met de betrokken sportcoach van het beweegtraject van uw keuze.

 

Ik geef het UZA de toestemming om bovenstaande contactgegevens te delen met de coaches en lesgevers die zich engageren tot begeleiding van het beweegtraject van mijn keuze. *