Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Ga samen met ons een sportieve uitdaging aan!

Voor ieder wat wils! 

In 2016 namen 12 ex-kankerpatiënten, samen met een gezonde buddy, deel aan de Zwintriathlon. Dit project, genaamd Tria-GO! werd een groot succes. Alle deelnemers behaalde de finish. De ex-kankerpatiënten moesten niet onderdoen voor de gezonde buddy's. In 2020 starten we graag enkele nieuwe beweegtrajecten op. Binnen elk traject werk je naar een bepaald sportief doel. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar binnen een groep gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten. Dit alles onder begeleiding van professionele coaches. Het doel van deze beweegtrajecten: mensen na een diagnose van kanker, tijdens en na de herstelperiode, aan het bewegen krijgen. Deze beweegtrajecten zijn een ideaal vervolg op de oncorevalidatie. 

2020/2021: welke trajecten vonden er plaats? 

Binnen de verschillende trajecten werden de deelnemers professioneel begeleid en kregen ze het nodige materiaal in bruikleen. Aan deze projecten werd ook een onderzoeksluik gekoppeld om de positieve impact op de mentale weerbaarheid na te gaan. Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden werden vragenlijsten afgenomen voor, tijdens en na deelname aan het project. Ook werd er voor elk traject een sportmedisch onderzoek afgenomen. (ex-)kankerpatiënten die in andere ziekenhuizen werden behandeld, konden zich ook aanmelden.  Heb je nog vragen? Neem contact op met ons via moca [at] uza [dot] be.

Golfen na kanker

Golfen is een erg uitdagende mentale en technische sport. In tegenstelling tot zijn vooroordelen is golf geen gesloten sport, maar een open en toegankelijke sport. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, zwaarlijvig of slank, erg fit of iets minder fit. Golfen is er voor iedereen. Financieel gezien hoeft golfen niet duur te zijn. Volharding en mentale sterkte zijn eerder de vereisten om een goede golfer te worden. Door het handicapsysteem is golf een sociale sport waar spelers van alle niveaus zich met elkaar kunnen meten.  Tegelijkertijd geniet je vaak samen van de rust en de omgeving buiten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan bij borstkankerpatiënten die vaak wandelen (3-5uur wandelen per week ), de kans op kanker-gerelateerde sterfte aanzienlijk doet dalen.  

Voor wie?  geïnteresseerde en gemotiveerde (ex-)kankerpatiënten tijdens en na de herstelperiode , die een uitdaging willen aangaan en van nul willen starten. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, geven we voorrang aan patiënten die relatief recent hun behandeling hebben afgerond of nog in behandeling zijn (bijvoorbeeld chemotherapie/hermoonbehandeling/...). 
Wat krijg je? Voor dit project zal je door middel van intensieve groepssessies (2 à 3 x per week *) worden begeleid. De sessies zullen een combinatie zijn van enerzijds lessen gegeven door professionals en anderzijds onderlinge vrije oefensessies. Deze sessies gaan door op golfclub Drie Eycken, net aan de overkant van het UZA in Edegem. Je wordt vooraf medisch nagezien voor goedkeuring tot deelname.
De twee doelstellingen zijn:

  • op korte tijd leren golfen, zowel theoretisch als praktisch (kort- en langspel)
  • om een niveau te halen (handicap 36) om aan een officiële eindwedstrijd van 18 holes te kunnen deelnemen in september 2020.

NB. Dit project wordt gesteund door oa Golf Vlaanderen en golfclub Drie Eycken & Cleydael.
* definitieve planning volgt. Inhaalmomenten mogelijk. 

Endorfine

Het endorfine-project is een sportieve uitdaging waarbij je als einddoel, in september 2020, deelneemt aan dé endorfine-challenge in de Ardennen tijdens het laatste weekend van augustus. Gedurende 9 maanden tijd word je fysieke conditie zodanig opgebouwd dat volgende onderdelen haalbaar zijn voor jou: Triallopen, oriëntatielopen, zwemmen, mountainbiken, muurklimmen/rotsklimmen, bepaalde onderdelen uit de obstakel runs en Via Ferrata (een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand). 

Voor wie? Om aan dit project deel te nemen heb je een bepaalde sportieve achtergrond nodig. Ook moet je bereid zijn om je meermaals per week in te zetten om je fysieke conditie op te bouwen. 
Wat krijg je? Tijdens dit project word je professioneel begeleid om zo de einddoelen te halen. Je krijgt klimtrainingen (gaan door in regio Puurs, later enkele klimdagen in de Ardennen). De looptrainingen gaan door in regio Beveren-Waas en/of Deurne, later ook enkele km's lopen in de Ardennen. Ook fietstrainingen krijg je aangeboden, deze gaan regionaal door en later ook in de Ardennen. 

  • Voor de extreem sportievelingen de Endorfine Challenge: ca 15 km traillopen, ca 85 km MTB’en met kaartlezen, via ferrata, rotsklimmen en mogelijks aangevuld met boogschieten, vlotten bouwen, over netten klauteren enz.
  • Er is ook een minder extreem parcours: lopen ca 10 km en MTB’en ca 50 km. Wel allemaal in de Ardennen én off-road. Je kan van de ene formule in de andere doorsteken en steeds extra uitdagingen aangaan. 

Surfen voor (jong)volwassenen met kanker

(Jong)volwassenen met kanker hebben nood aan positieve ervaringen. Dit kan hen helpen om het sociaal isolement dat een kankerdiagnose –en behandeling vaak betekent, te doorbreken. Surfen combineert een fysieke uitdaging, techniek en een vorm van mindfulness. Leren surfen is vechten met jezelf en de golven, je beperkingen aanvaarden en blijven proberen. In de literatuur is reeds beschreven dat surfen een positief effect heeft op de kwaliteit van leven, het zelfvertrouwen en welzijn van adolescenten. Verder vermindert het ook depressieve gevoelens en angst. Referenties voor deze literatuurstudie zijn te verkrijgen via moca [at] uza [dot] be

Voor wie? We richten ons specifiek tot (jong)volwassenen met kanker vanaf 16 jaar. Reeds kunnen zwemmen (crawl) is een vereiste. 
Wat krijg je? Voorafgaand aan deelname wordt jouw medische geschiktheid getest. Nadien gaan we aan de hand van een traject van algemene en specifieke training ons voorbereiden om de zee te trotseren (10 zwembeurten, oefentherapie met specifieke aandacht voor de surfspieren en een gepersonaliseerd oefenschema voor thuis). 
De doelstelling is: 

  • een tussentijdse initiatie golfsurfen aan de Noordzee
  • een surfvakantie in Portugal in het najaar van 2020, onder begeleiding van gebrevetteerde surfinstructeurs. 

NB. Dit project wordt mede gerealiseerd door de 'Belgian Surfing Doctors'. 

Sportieve uitdaging voor de jongsten

Ook aan de jongeren denken we. Ben je jonger dan 16 en wil je graag een sportieve uitdaging aangaan? Vul onderaan je gegevens in en we zoeken het ideale traject voor jou! 
In de zomer van 2020 organiseren we een spel- en sportdag voor de jongere patiënten. 

Kanotrekking Zweden 

Tijdens dit project gingen we kanoën en wildkamperen in de heerlijke natuur van Zweden, samen wandelen, koken, praten, zorgen voor en spelen met elkaar. Op de agenda ook: ervaringen uitwisselen en absoluut genieten van kampvuren, het water en de stilte. Annick en Chantal waren de begeleiders gedurende de voorbereiding en de volledige tocht in Zweden. Samen zochten we de rust op door onze ervaringen met kanker te delen, te herademen en ons het leven weer eigen te maken. 

  • 01/07/2021-10/07/2021
  • Plaats: Värmland & Dalsland in Zweden 
  • Maximaal 16 deelnemers 
  • Minimumleeftijd 18 jaar 

Ik wil graag een sportieve uitdaging aangaan. 

momenteel hebben de projecten het maximale aantal deelnemers bereikt. Heb je toch interesse? Schrijf je in via onderstaand formulier. Zo houden we je op de hoogte van de komende trajecten.