fONdS Lio

 

 

Wij zijn Flup en Sanne, trotse ouders van Gust (4 jaar), César (1 jaar) en dochtertje Lio, die geboren werd op 28 september 2021. Lio was een perfect gezonde en stralende baby, maar 9 dagen na de geboorte sloeg het noodlot toe. Lio kreeg plots een acuut hartfalen.

De ambulance kwam ter plaatse en Lio werd naar de spoeddienst van het UZA overgebracht waar een heel team van artsen en verpleegkundigen klaarstond om zich over Lio te ontfermen. 2u lang werd ze gereanimeerd. Op de dienst Neonatologie heeft ze nog 24u een ongelijke strijd voor haar leven gevochten. Later uit de autopsie bleek dat Lio een hartspierontsteking had die veroorzaakt was door een virus, dewelke haar ‘plotse’ overlijden verklaarde.

Tijdens ons verblijf in het UZA, maar ook nadien, werden we heel goed begeleid door alle artsen en verplegers. Het contact was heel menselijk, de communicatie heel open en er was ruimte voor onze gevoelens. De psychologe raadde ons aan om ook ons zoontje nog even bij zijn zusje te laten, wat we eerst niet wilden. Ze maakten het mogelijk om in intieme kring en in alle rust afscheid te nemen van onze dochter. We zijn zowel de Spoeddienst als de dienst Neonatologie enorm dankbaar voor de manier waarop we zijn opgevangen.

 

Oprichting “fONdS Lio”

Tijdens het opvolggesprek met Spoed en Neonatologie hebben we daarom onze wens voor ondersteuning uitgesproken en gevraagd hoe we kunnen helpen en waar er nog nood aan is. Zij hebben ons een aantal initiatieven aangereikt waar we ons - uit onze eigen ervaring - heel nauw mee verbonden voelen omdat deze te maken hebben met het opvangen van kinderen en hun ouders. Zo helpt Lio de mensen die haar geholpen hebben. In die optiek is fONdS Lio ontstaan.

Op deze manier willen we graag extra betekenis geven aan het leven van Lio. Ze was hier veel te kort, maar heeft op die korte tijd zo’n diepe en blijvende indruk nagelaten op ons, op de artsen en verpleegkundigen en iedereen in haar omgeving. Deze impact willen we graag met dit fonds verderzetten, voor Lio. Alle cadeaus en giften die we hebben ontvangen voor de geboorte van Lio, hebben we daarom integraal aan dit fonds geschonken.

Lees hier het artikel dat in Gazet van Antwerpen verschenen is op 25/08/22.

Neonatologie:

Herinrichten ouderkamer. In de 24u dat we met Lio op NIC zaten, hebben we af en toe even bekomen in de ouderkamer, waar we een aantal andere ouders ontmoet hebben – elk met hun eigen verhaal. Toch hadden ze een luisterend oor voor ons en waren we verrast door de steun die we van hen kregen. Daarom willen we met fONdS Lio graag het herinrichten van de ouderkamer mogelijk maken om een warme en huiselijke plek te creëren voor al die ouders, die weken, soms maanden aan de zijde van hun kindje verblijven. De ouderkamer kreeg intussen een heuse make-over en daar zijn we bijzonder trots op. 

Gepersonaliseerde kaartjes omdat we zelf ervaren hebben dat ‘gewoon’ troostende woorden echt wel een verschil maken. Daarom willen we heel graag bijdragen aan dit mooie initiatief.  

Spoedgevallen:

Gemakkelijke stoelen voor in de toekomstige REA´s op spoed (de reanimatie kamers op spoed waar de kritieke zieke kinderen worden opgevangen), zodat ouders in een aparte hoek van de REA betrokken kunnen zijn bij de opvang van hun kind.

Ambulance beren die worden meegenomen in de ziekenwagen/MUG om aan gezinnen/kinderen te geven waar prehospitaal naartoe wordt gereden.

Wil jij een ambulanceknuffel sponsoren zodat we ook in de toekomst kinderen troost kunnen bieden?

Schenk hier een bedrag naar keuze, Vanaf een schenking van € 40 ontvang je volgend jaar een fiscaal attest voor jouw schenking.

Of steun de actie van Stef Janssens, de broer van Flup via deze pagina: Swimkap triatlon t.v.v. fONdS Lio | UZA foundation

Laatst aangepast: 28 maart 2024
Auteur(s):