Fonds CARO

donate

Met CARO willen we voorkomen dat zorg een trauma wordt. 

95% van de kinderen heeft één of andere vorm van angst voor naalden. Nochtans zijn naaldprocedures de meest voorkomende procedures bij kinderen. Enkel en alleen al op de algemene raadpleging van het kinderziekenhuis ‘prikken’ we 400 kinderen per maand, 4800 per jaar. Sommige kinderen krijgen zelfs meerdere prikken per dag terwijl ze al in een hele zware behandeling zitten.

Daarom focust het CARO project zich eerst op comfort tijdens naaldprocedures bij kinderen die onderzocht of behandeld worden op de kinderraadplegingen van het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum. Een doeltreffende manier om pijn en vervolgens angst en stress tijdens een injectie of bloedname te voorkomen, is het gebruik van huidverdovende zalf. Beschikbaar in het Moeder- en kindcentrum, maar helaas niet terugbetaald door ziekenfondsen. Comfort bij naaldprocedure dreigt zo niet voor iedereen toegankelijk te worden.  

Dankzij jullie steun willen we graag huidverdovende zalf betaalbaar maken voor elk kind, met specifieke aandacht voor onze allerjongste en onze meest kwetsbare patiënten totdat terugbetaling een feit is. Een tube of pleister huidverdoving kost al spoedig tussen de 5 à 7 euro per bloedname.  Elke gift, hoe klein dan ook, kan al snel voor een kind een groot verschil maken.  

Voorkomen van pijn, angst en dwang bij kinderen

Samen met CARO roepen we op om pijn, angst en dwang bij kinderen te voorkomen in de medische zorg. CARO is een acroniem voor Comfort, Afleiding, Relaxatie & Overleg.  Dit zijn vier belangrijke pijlers voor het voorkomen van pijn, angst en stress.  Met het project CARO willen we ziekenhuisbreed werken aan een kindvriendelijke en comfortgerichte zorg voor kinderen die een medische procedure moeten ondergaan.  

Angst, stress en pijn leiden tot verzet van het kind, dwang is daar regelmatig het antwoord op. “Wilt u uw kind even vasthouden?” wat neerkomt op het kind tegenhouden zodat de procedure toch nog tegen de wil van het kind uitgevoerd kan worden.  Het verzet neemt bij iedere volgende behandeling toe, totdat de zorg heel moeilijk of zelfs onmogelijk wordt. Dit heeft een belangrijke impact op de ontwikkeling van het kind enerzijds, maar ook op de behandeling en het genezingsproces anderzijds. 

CARO is gebaseerd op CARD™, een strategie ontworpen door de Universiteit van Toronto: https://www.aboutkidshealth.ca/card

Graag meer weten? 

Of mail ons via pijnteamkinderen [at] uza [dot] be

Laatst aangepast: 08 januari 2024
Auteur(s):