Het team op neonatologie

Informatie over de gezondheidstoestand van je baby

Enkel de arts of verpleegkundige kan je informatie geven over de gezondheidstoestand van je baby. De verpleegkundige die verantwoordelijk is voor je baby, is jouw sleutelfiguur. Hij of zij kan je verder in contact brengen met andere medewerkers. 

Als je een gesprek wenst met de arts of de neonatoloog, kan de verpleegkundige voor jou een afspraak maken. Maak vooraf een vragenlijstje, zodat je niets vergeet te vragen aan de arts.

Artsen

Medisch diensthoofd: neonatoloog die de eindverantwoordelijkheid draagt voor het medisch team en de medische zorg voor je baby.

Neonatoloog: kinderarts met specialisatie in intensieve zorg voor pasgeborenen.

ASO (arts-specialist in opleiding): arts die de specialisatie volgt tot kinderarts. Elke ASO draagt de verantwoordelijkheid over een aantal baby’s en onderzoekt hen dagelijks. Dagelijks doen de neonatoloog en de ASO’s een zaalronde. Dan wordt de verdere behandeling besproken. Ook ’s avonds, ’s nachts en tijdens het weekend is er permanent een arts beschikbaar en een neonatoloog bereikbaar.

Consulent: als je baby specifieke medische problemen of opvolging nodig heeft, kan het advies van andere artsen-specialisten ingeroepen worden, zoals:

  • Kindercardioloog voor hartproblemen
  • Kinderneuroloog voor hersen-en zenuwstelselproblemen
  • Kindernefroloog voor nier- en urinewegproblemen
  • Kindergastro-enteroloog voor maag- en darmproblemen
  • Kinderoftalmoloog voor oogproblemen
  • Chirurg en anesthesist voor heelkundige problemen en/of ingrepen
  • Neus-keel-oorarts (NKO-arts)

Verpleegkundigen

Op de dienst werken een zestigtal verpleegkundigen. Elke verpleegkundige zorgt voor een aantal baby’s. 

Er is altijd een verpleegkundige verantwoordelijk voor jouw kindje. Bij hem of haar kan je terecht voor informatie over de toestand en zorg van je baby. Is hij of zij afwezig, dan neemt een collega de bewaking en zorg over.

In de mate van het mogelijke krijgt je kindje ook een GA-verpleegkundige (globale aandachtsverpleegkundige). Hij/zij gaat als het ware mee met je baby van opname tot ontslag. Deze verpleegkundige zal niet altijd voor je baby zorgen, maar is voor jullie als ouders een aanspreekpunt. Hij/zij volgt de toestand van jullie kindje op en probeert aanwezig te zijn bij de gesprekken met een arts.

Hoofdverpleegkundige en unitverantwoordelijke

De hoofdverpleegkundige is de eindverantwoordelijke van het verpleegkundig team. Drie teamleiders, ook wel ‘unitverantwoordelijken’ genoemd, staan de hoofdverpleegkundige bij voor de organisatie van de dienst en de patiëntenzorg. Als je opmerkingen of suggesties hebt, kan je hen steeds aanspreken.

Lactatiekundige

Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding. Ze geeft informatie en advies en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Heb je hierrond vragen, twijfels of problemen? Vraag dan zeker haar hulp.

Zorgkundige en logistiek medewerker

Deze medewerkers staan in voor diverse hulp in de zorg zoals logistieke ondersteuning, hygiënisch onderhoud en aanvullen van het materiaal. 

Kinesitherapeut

De kinesitherapeut behandelt je baby vooral op motorische stimulatie zodat je kindje zich optimaal kan ontwikkelen (op voorschrift).

Kinesitherapeut van het COS (centrum voor ontwikkelingsstoornissen)

De kinesitherapeut spoort door systematische onderzoeken eventuele ontwikkelingsproblemen bij risicobaby’s vroegtijdig op. Dit gebeurt aan de hand van observatie van de spontane motoriek en bewegingsonderzoek. Deze vroegtijdige opsporing is belangrijk voor een snelle start van aangepaste hulpverlening.

Psycholoog

De psycholoog helpt je om je baby’s lichaamstaal te leren kennen en geeft tips over de contactname. Zij kan je ook steun bieden in deze moeilijke periode. Je kan steeds een afspraak maken via een verpleegkundige.

Vrijwilligers

De vrijwilligers helpen je graag met praktische zaken zoals:

  • Wegwijs op de afdeling
  • Begeleiden naar het onthaal voor administratieve zaken
  • Inkopen doen in de winkelgaanderij in de inkomhal als je moeilijk te been bent
  • Je baby sussen, eventueel op de schoot nemen indien je zelf niet aanwezig kan zijn.
  • Korte tijd op broertjes en/of zusjes passen, terwijl je bij je baby bent.
  • Een luisterend oor op momenten dat je dit nodig hebt.
  • De verpleegkundigen helpen tijdens de zorg van je baby.

Arts en verpleegkundige in opleiding

Als universitair ziekenhuis is het UZA ook opleidingscentrum voor artsen en verpleegkundigen.

Maatschappelijk assistent

Onze maatschappelijk assistent maakt deel uit van de dienst patiëntenbegeleiding. Je kan bij hem/haar terecht voor opvang en emotionele steun, psychosociale begeleiding, informatie en advies over de wetgeving rond de sociale zekerheid en sociale voorzieningen, sociaal-administratieve informatie over de geboorte en opname van je baby, en financiële hulpvragen. Je kan een afspraak met haar maken via een verpleegkundige.

Secretaresse

De dienst beschikt over medewerkers die instaan voor administratieve taken. Zij verwerken de briefwisseling naar de verwijzende kinderartsen, de huisarts, de gynaecoloog en de ouders. Ze beheren ook de administratie van de dossiers.

Godsdienstige of levensbeschouwelijke begeleider

Om met godsdienstige of levensbeschouwelijke begeleiders in contact te komen (bv. voor het doopsel van je kindje op de afdeling), kan je ook terecht bij de verpleegkundige.

Schoonmaak en biotechnisch personeel

De schoonmaakploeg zorgt ervoor dat de hele afdeling steeds net en hygiënisch is.

Biotechnici zorgen voor onderhoud en herstellingen van apparatuur.

Laatst aangepast: 11 Mei 2023