Over gynaecologische tumoren

De dienst gynaecologie is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van kanker van de baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken, eileiders, vagina en vulva. Voor borstkanker kunt u terecht bij de borstkliniek.

Kanker van de eierstokken

Kanker van de eierstokken (ovariumcarcinoom) is een ernstige aandoening waarvoor zeer gespecialiseerde, operaties nodig zijn in combinatie met een behandeling met medicijnen (chemotherapie). Deze behandelingen worden aangeboden in een derdelijnsziekenhuis als het UZA. Ook voor onderzoek naar erfelijke vormen wanneer baarmoederhalskanker in uw familie voorkomt kan u terecht bij de dienst gynaecologie van het UZA.

Eierstokkanker heeft geen typische klachten. Soms hebben vrouwen een opgezette buik of buikpijn. Vaak wordt de ziekte toevallig tijdens een gynaecologische controle ontdekt.

Kanker van de vulva of uitwendige geslachtsorganen

Vulvakanker groeit aan de oppervlakte van de vulva of uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen. Mogelijke klachten zijn een voortdurende irritatie of een slecht genezend zweertje ter hoogte van de vulva, vaak bij vrouwen op iets rijpere leeftijd. In het UZA kunt u laten onderzoeken of het om een kwaadaardige afwijking (vulvacarcinoom) gaat.

Kanker van de baarmoeder en baarmoederhals

Er zijn twee soorten kankers van de baarmoeder:

  • baarmoederkanker ontwikkelt zich in de binnenste slijmvlieslaag van het baarmoederlichaam en is een van de meest voorkomende soorten kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen. 
  • baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat overgedragen wordt via seksuele betrekkingen of intiem contact van huid op huid.

 

Laatst aangepast: 05 maart 2018
Auteur(s): Team gynaecologische kanker

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)