Wat zijn groepsessies voor kinderen?

Wat zijn groepsessies voor kinderen?

Kanker heb je nooit alleen. In het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) organiseren de oncopsychologen twee keer per jaar groepssessies voor de jonge familieleden van kankerpatiënten (leeftijd tussen de 6 en 12 jaar). Het is een gratis aanbod en bestaat uit vier groepssessies waarin creatief en spelenderwijs over lichte en zware aspecten van kanker in de familie wordt gesproken. Er worden drankjes en snacks voorzien.

De groepsessies gaan idealiter 2x per jaar door. Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Het is telkens een reeks van vier woensdagnamiddagen die doorgaan van 14u tot 16u (rekening houdend met schoolvakanties). Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Er kunnen maximaal 6 en minimaal 4 deelnemers zijn. Indien we onvoldoende inschrijvingen ontvangen, gaat de kindergroep helaas niet door en wordt er samen met de psycholoog gezocht naar een andere vorm van ondersteuning.

Wij nodigen jou, jouw kind of kleinkind graag uit!
 

Een ouder of grootouder die kanker krijgt, is vaak schrikken voor kinderen of kleinkinderen. Intuïtief willen we kinderen sparen voor dit vreselijke nieuws. Dat is normaal. Toch is het belangrijk om jouw (klein)kind mee op weg te nemen. Een kind voelt immers aan als er iets ernstigs aan de hand is. Uitleggen wat er gebeurt geeft kinderen meer inzicht en grip op de situatie.

De groepssessies van het UZA voor kinderen willen jou en jouw familie een hart onder de riem steken tijdens deze onzekere en moeilijke periode. Tijdens de sessies reiken we jouw (klein)kind een plek aan buiten het gezin waar het in alle vertrouwen steun kan vinden. Waar de ziekte kanker bespreekbaar is en waar je kind zijn/haar ervaringen en gevoelens kan delen.

Groepsessies voor kinderen 4
Werkwijze

Werkwijze

  • Groepsessies met lotgenoten

Via groepssessies brengen we jouw kind in contact met leeftijdsgenoten die een gelijkaardige situatie meemaken (lotgenootjes). We scheppen een rustige, veilige sfeer waarin vragen, opmerkingen, ervaringen, zorgen en gevoelens aan bod mogen komen.

  • Het kind als richtingaanwijzer

De begeleiding is op maat. Ze wordt maximaal afgestemd op de noden, wensen en het tempo van de aanwezige kinderen.

Thema's

Thema's

Sessie 1: Kennismaking

  • Op laagdrempelige manier elkaar leren kennen 

  • Creatief de familie bespreken

  • Persoonlijk zorgendoosje knutselen

Sessie 2: Wat is kanker en welke behandelingen bestaan

  • Animatiefilmpjes op kinderniveau

  • Bezoek aan apotheek / hoe wordt chemo gemaakt

  • Ontspanningsoefeningen

Sessie 3: Gevoelens

  • Eigen weerbericht maken

  • Binnenkant versus buitenkant. Waar voel je het in je lijf?

  • Sprookjes en verhalen

Sessie 4: Afscheid en afronding

  • Praten over missen, afscheid

  • Boodschap in een fles loslaten

  • Leuk momentje met de groep om af te ronden

Werkvormen

Werkvormen

We gaan aan de slag met diverse werkvormen die bij de leeftijd van jouw kind aansluiten. Onze kerndoelen zijn ontmoeten, informeren, erkennen, herkennen, verkennen, troosten en verbinden.

  • Creatieve toepassingen

    Omdat kinderen nog niet met woorden kunnen uitleggen wat ze voelen, is het voor hen makkelijker om zich te uiten op een creatieve wijze. Via tekenen, schilderen, uitbeelden, aanwijzen, fantaseren... laten we hen aan het woord.
  • Spel

    Spel wordt ingezet om contact te leggen, om zaken bespreekbaar te maken of te verduidelijken. Het spel kan ook creatief zijn of meer gericht op toneel. Bij kinderen werkt spel prettig omdat ze al spelend makkelijker gevoelens uiten en onderwerpen bespreekbaar maken dan in een gesprek.
  • Sprookjes/verhalen

    We gaan aan de slag met een bestaand verhaal of sprookje dat van toepassing is op de situatie van jouw kind.
  • Ontspanning

    We leren de kinderen ontspannen op een manier die begrijpelijk voor hen is.
Praktisch

Praktisch

Een team van (kinder)psychologen begeleidt jouw (klein)kind doorheen de sessies. 

Malou Proper en Britt Ooms staan voor je klaar.

Interesse? We voorzien een kennismakingsgesprek met de ouders en/of het kind(eren) samen. Hierbij bekijken we wat de kindergroep voor jouw (klein)kind(eren) kan betekenen en of jouw kind in aanmerking komt. Nadien ontvang je telefonisch een bevestiging met vermelding van de precieze data, uren en locatie.

Groepsessies voor kinderen van (groot)ouders en brussen met kanker

Voorwaarden

Gezien het voorlopig een gratis aanbod vanuit het UZA is, is het de oncogroep voor kinderen enkel behouden voor (klein)kinderen van (groot)ouders van oncologisch patiënten die in het UZA behandeld of opgevolgd worden. De optie om (klein)kinderen van patiënten van andere ziekenhuizen te includeren zal in de toekomst worden bekeken.