Hartkatheterisatielabo

Het hartkatheterisatielabo van de dienst cardiologie in het UZA helpt hartpatiënten voor onderzoek en behandeling van:

  • Angina pectoris of hartaanval: met een coronarografie brengen we via kathetertechniek vanuit de lies of pols de kroonslagaders in beeld. Vernauwingen kunnen we via deze techniek behandelen met een ballondilatatie en stent.
  • Hartkamer- en klepaandoeningen: via beelden en de bloeddruk krijgen we informatie over de pompfunctie van het hart en de toestand van de hartkleppen. Kleine defecten tussen de hartkamers kunnen via een kathetertechniek gesloten worden. Vernauwde kleppen kunnen met een ballon verwijd worden of kunnen door een percutane klepinplanting verholpen worden.
  • Hartritmestoornissen: met speciale katheters kunnen we de elektrische geleiding van het hart in kaart brengen en hartritmestoornissen opsporen (elektrofysiologisch onderzoek-EFO) en eventueel behandelen (ablatie). Bij een te traag hartritme (bradycardie) kan een pacemaker geïmplanteerd worden. Een interne defibrillator (implanteerbare cardioverter defibrillator-ICD) is een pacemaker met een extra functie die bij levensbedreigende ritmestoornissen het normale hartritme herstelt.

kathlab

Laatst aangepast: 19 april 2012
Auteur(s): Team cardiologie

Contacteer het kathlab

+32 3 821 35 94