Dendritische celtherapie

Dendritische celtherapie

Een belangrijke activiteit binnen het CCRG is het onderzoek naar en de productie en toepassing van dendritische celvaccinatie, een beloftevolle vorm van immuuntherapie op basis van de eigen immuuncellen.

Dendritische cellen kunnen:

Belangrijk is dat ze dit doen op een heel erg specifieke manier, waardoor de normale werking van het immuunsysteem niet in het gedrang komt.

(also available in English)

Expertise, samenwerking en academisch onderzoek

Het CCRG past immuuntherapie met dendritische cellen al sinds 2005 toe in de kliniek.

De opgebouwde expertise heeft er in 2015 toe geleid dat het CCRG als eerste universitair en medisch centrum in België een GMP- (‘good manufacturing practices’) en fabricagevergunning kreeg van de Belgische gezondheidsautoriteiten (FAGG) voor de productie van dendritische cellen.

Voor de ontwikkeling en verbetering van dendritische celtherapie werkt het CCRG nauw samen met het Laboratorium voor Experimentele Hematologie (LEH) van de Universiteit Antwerpen. Het LEH is gespecialiseerd in fundamenteel en translationeel wetenschappelijk onderzoek naar celgebaseerde behandelingen. Een nauwe samenwerking en continue uitwisseling van data tussen CCRG en LEH garandeert dat veelbelovende behandelingsstrategieën in ontwikkeling alle kansen krijgen uit te groeien tot een veilige en werkzame behandeling.

Op klinisch niveau ontwerpt en coördineert het CCRG academische studies om de veiligheid, haalbaarheid en werkzaamheid van deze celtherapieën te bestuderen. Dit alles gebeurt in opdracht van en in nauwe samenwerking met de gespecialiseerde diensten hematologieoncologiepediatrie en neurologie.

(also available in English)

Klinische studies

Eerder onderzoek

In eerdere studies van het UZA werd dendritische celtherapie onderzocht voor de behandeling van acute myeloïde leukemie (NCT00834002) en andere hematologische kankers (NCT00965224), alsook van solide tumoren (NCT01291420). Uit deze studies is gebleken dat dendritische celtherapie haalbaar en veilig is, en ook in staat is om immunologische en klinische responsen op te wekken.

Ook voor multiple sclerose (MS) werd reeds een eerste studie succesvol afgerond (NCT02618902), waaruit bleek dat het toedienen van tolerogene dendritische cellen voor de behandeling van MS veilig en haalbaar is.

Lopende studies

Dendritische celtherapie ontwikkeld en geproduceerd door CCRG wordt momenteel geëvalueerd in verschillende door UZA geïnitieerde klinische studies ter verbetering van:

  • de behandeling van volwassen patiënten met acute myeloide leukemie (bloedkanker): WIDEA-studie
  • de behandeling van volwassen patiënten met maligne pleuraal mesothelioom (longvlieskanker): MESODEC en Immuno-MESODEC-studies
  • de behandeling van volwassen patiënten met glioblastoma multiforme (hersentumoren): ADDIT-GLIO studie
  • de behandeling van kinderen en adolescenten met een hooggradig glioom of diffuus intrinsiek glioom van de hersenstam.
  • de behandeling van volwassenen die lijden aan de auto-immuunziekte multiple sclerose: MS:tolDC studie
     

Een volledig overzicht van alle lopende studies naar dendritische celtherapie binnen UZA vind je hier.

Laatst aangepast: 09 juni 2023
Auteur(s): CCRG