Over het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde

Wat doet het centrum voor reproductieve geneeskunde?

De dienst reproductieve geneeskunde (fertiliteit) helpt vrouwen en koppels met verminderde vruchtbaarheid om hun kinderwens te vervullen.

Het CRG maakt deel uit van de dienst gynaecologie-verloskunde van het UZA. Als derdelijnsziekenhuis beschikken we over hoogtechnologische infrastructuur en de meest geavanceerde behandelingen en zorg.

Waarvoor kunt u terecht bij het centrum voor reproductieve geneeskunde?

De fertiliteitsafdeling van het UZA werd in 1984 opgericht en staat garant voor hooggespecialiseerde zorg om vrouwen en koppels met verminderde vruchtbaarheid te helpen hun kinderwens te vervullen. Om dit doel te bereiken werken onze artsen, verpleegkundigen en het labopersoneel nauw samen met andere (para)medische diensten en werd de afdeling daarom omgedoopt tot Centrum voor Reproductieve Geneeskunde. Bekijk hier alle onderzoeken en behandelingen van het centrum voor reproductieve geneeskunde.

Erkend B-centrum

Het CRG is een van de twee erkende B-centra in de provincie Antwerpen. Een B-centrum biedt de meest gespecialiseerde behandelingen en technieken aan. Het UZA werkt nauw samen met enkele A-centra zoals AZ Klina en AZ Nikolaas. Er is ook een nauwe samenwerking met ziekenhuizen zoals AZ St.-Elisabeth Herentals en AZ St.-Jozef Turnhout. Daardoor kunnen patiënten dicht bij huis opgevolgd worden onder toezicht van het CRG UZA.

Erkende weefsel-en celbank

Het CRG heeft een erkenning als een Bank voor Menselijk Lichaamsmateriaal door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Deze instantie controleert of er aan alle wettelijke normen is voldaan.

Samenwerking met andere diensten

Ook werkt het CRG nauw samen met het centrum voor medische genetica – UZA waardoor ook pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) mogelijk is: de genetische screening van embryo’s. Dankzij de samenwerking met de dienst urologie kunnen wij mannelijke verminderde vruchtbaarheid verhelpen met TESE (TEsticulaire Sperma-Extractie) en microdissectie. Naast hoog gespecialiseerde medische interventies biedt het CRG een duidelijke omkadering voor het psychologisch aspect van de hele behandeling. Hiervoor doen we een beroep op de dienst patiëntenbegeleiding en hebben we een seksuologe/psychologe in ons team. 

Wettelijke bepalingen voor fertiliteitscentra

Het CRG UZA is een erkend B-centrum en houdt zich aan de wettelijke bepalingen.

 Lees hierover meer.

Laatst aangepast: 01 februari 2022
Auteur(s): Team fertiliteit