Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Over het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG)

Het UZA speelt een voortrekkersrol in de verkenning van nieuwe pistes op het vlak van celtherapie. Celtherapie is elke vorm van behandeling waarbij lichaamscellen worden ingezet om de patiënt te genezen of te ondersteunen. Hematopoietische stamceltransplantatie, een behandeling waarbij de patiënt stamcellen van een donor krijgt toegediend, is de bekendste vorm van celtherapie. Verschillende andere vormen worden onderzocht in klinische trials.

Klinisch onderzoek

Het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG), opgericht in 2005, is een multidisciplinair platform in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen waarbinnen klinisch onderzoek gebeurt naar deze grensverleggende therapievormen. Verschillende diensten zijn betrokken bij het centrum, waaronder hematologie, oncologie, oogheelkunde, neurologie en nefrologie. Het CCRG heeft een GMP-fabricagevergunning uitgereikt door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezonheidsproducten (FAGG, België) voor de productie van dendritische celvaccins en limbale epitheelcellen.
Meer weten over de lopende studies binnen het CCRG? Klik hier.

Locatie: U-gebouw van het UZA

Fundamenteel en translationeel onderzoek

Het CCRG werkt zeer nauw samen met het Laboratorium voor Experimentele Hematologie (LEH) aan de Universiteit Antwerpen, beide onder leiding van prof. dr. Zwi Berneman. Als onderdeel van de vakgroep VAXINFECTIO aan de Universiteit Antwerpen, werkt het LEH nauw samen met de twee andere laboratoria van VAXINFECTIO, het Laboratorium voor Medische Microbiologie en het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinatie. Het LEH heeft zelf drie onderzoekslijnen: kankerimmuuntherapie (TIGr), immuniteit en tolerantie (IRIS) en experimentele celtransplantatie (ECTG). Klik hier voor meer informatie over de onderzoeken binnen het CCRG. 

Wetenschappelijk onderzoek steunen?

Het wetenschappelijke onderzoek aan het CCRG kan je steunen via UZA foundation. UZA foundation ondersteunt het grensverleggend onderzoek binnen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Meer weten over UZA foundation? Klik hier of neem contact op via uzafoundation [at] uza [dot] be.

Accreditatie

 

De dienst hematologie behaalde in 2012 de accredatie volgens het internationaal kwaliteitslabel voor stamceltransplantatie (JACIE-FACT) en wist deze in 2016 met succes te verlengen. 

Transplant contacts

Karin Bal, Coordinator hematopoietic stem cell transplantation & Quality Manager (JACIE)
Henriette Koeken, Coordinator hematopoietic stem cell transplantation
E: datacenter [dot] hematologie [at] uza [dot] be ()T: +32 3 821 32 32