Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen, maar komt ook voor bij mannen. Een borst is een klier die voor het merendeel bestaat uit vet. In het vetweefsel ligt een netwerk van verschillende melkklieren (lobuli), melkgangen (ducti) en bloed- en lymfevaten.
Bij een ongecontroleerde groei gaat het om een verstoring in het evenwicht tussen cel aanmaak en celdood, waardoor zich een gezwel of tumor vormt. Tumoren kunnen goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn.
Een kwaadaardig gezwel of kanker:
De wegen waarlangs deze kwaadaardige cellen zich kunnen verspreiden, zijn verschillend. Dat kan langs bestaande weefselspleten, bloed of het lymfesysteem.
Borstkanker wordt onderverdeeld in verschillende stadia. Het is een manier om de locatie, de verspreiding en de aantasting van andere lichaamsdelen te beschrijven. Het stadium bepaalt mee welke behandeling voor u zinvol is en helpt ook de prognose te voorspellen. Het exacte stadium kan pas bepaald worden na verder onderzoek en/of ingreep. Het stadium wordt weergegeven in ‘TNM’.
Er bestaat niet zoiets als dé oorzaak van borstkanker. Vooraleer u kanker krijgt, lopen er altijd meerdere dingen fout: de ziekte is altijd het resultaat van een samenloop van interne en externe factoren.
Borstkanker kan zich aankondigen met een aantal symptomen:
Hebt u een of meerdere van deze klachten? Raadpleeg dan altijd een arts.
Aan de hand van de huidige cijfers zal ongeveer 1 op 8 vrouwen borstkanker ontwikkelen.
Een gespecialiseerde behandeling en een persoonlijke begeleiding is van het grootste belang wanneer de diagnose borstkanker wordt gesteld. In de borstkliniek van het UZA wordt borstkanker behandeld door een gedreven multidisciplinair team van gespecialiseerde artsen, borstverpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers en kinesisten.
De borstkliniek van het UZA is een door de overheid erkende borstkliniek.