ATM@home (AntiTumorale Middelen): thuisbehandeling met trastuzumab
Je arts kan een thuisbehandeling met trastuzumab voorstellen.
Wat is ATM@home (AntiTumorale Middelen)?
Met ATM@home willen we patiënten kunnen behandelen met antitomurale middelen in het comfort van hun eigen thuisomgeving. Op voorstel van je behandelende arts kan je als patiënt instappen in het programma.
Een UZA-thuisverpleegkundige komt bij je langs voor de behandeling. Tussentijds wordt je gezondheidstoestand digitaal opgevolgd door en gespecialiseerd zorgteam van het UZA. Dat gebeurt via de UZA@home app.
Wat is trastuzumab?
Trastuzumab is geen chemotherapie, maar een doelgerichte therapie met een monoklonaal antilichaam.
Op de wand van sommige kankercellen bevinden zich HER2-eiwitten. Deze HER2-eiwitten kunnen zich verbinden met eiwitten van het lichaam (epidermale groeifactoren), waardoor de kankercel sneller gaat groeien.
Trastuzumab gaat deze verbinding van HER2 met eiwitten van het lichaam tegen waardoor de groei van de kankercel wordt tegengegaan: trastuzumab bindt zich aan de HER2-eiwitten in plaats van de eiwitten van het lichaam. Het neemt dus eigenlijk de plaats in van het eiwit van het lichaam (epidermale groeifactor).
Trastuzumab kan alleen maar werken als de HER2-eiwitten aanwezig zijn op de wand van de kankercel. Om dit te weten word je tumorweefsel onderzocht in het labo. 15 tot 20% van de borsttumoren hebben HER2 eiwitten op hun celwand.
Behandeling / Verloop
- Een logistiek medewerker van UZA@home zal je één werkdag voor de toediening contacteren. Hij/zij zal de datum en het uur meegeven waarop de verpleegkundige langskomt. Je kan bij ons logistiek team ook terecht voor hulp bij het installeren van de ‘UZA@home’ app op je smartphone.
- Twee dagen voor de toediening zal je een bericht ontvangen in de UZA@home app om de vragenlijst in te vullen en je vitale parameters te meten en in te voeren (doe dit vóór 11 uur).
- Een verpleegkundige zal je vragenlijst en parameters beoordelen en zo nodig bespreken met je arts. Indien de toediening niet kan doorgaan, zal je gecontacteerd worden door de arts of verpleegkundige.
- De verpleegkundige die bij je aan huis komt, zal het nodige materiaal en de medicatie meebrengen. Je hoeft zelf niets te doen.
- Omwille van hygiëne en uit veiligheid voor de verpleegkundigen vragen wij je om huisdieren op veilige afstand te houden (buiten de kamer achter gesloten deur).
- De verpleegkundige zal voor en na de toediening jouw vitale parameters controleren.
- Na de toediening zal de verpleegkundige ook alle afval terug meenemen naar het UZA.
- We vragen om na de toediening, zeker de eerste twee uren, niet alleen thuis te blijven. Een familielid of mantelzorger blijft best bij je indien je je toch minder goed zou voelen.
Toedieningswijze en -schema
Het geneesmiddel trastuzumab wordt thuis toegediend met een onderhuidse inspuiting (subcutaan).
De aanbevolen dosis van trastuzumab is 600 mg driewekelijks.
De onderhuidse inspuiting gebeurt door een langzame inspuiting gedurende twee tot vijf minuten in de dij.
De eerste toedieningen van trastuzumab gebeuren in het ziekenhuis, doorgaans in combinatie met een behandeling met chemotherapie. De behandeling gebeurt dan in het dagziekenhuis. Als de behandeling met chemotherapie is afgerond en de eerste toedieningen van trastuzumab zijn goed verdragen, dan kunnen de volgende toedieningen deels thuis gebeuren.
Drie op de vier toedieningen kunnen thuis gedaan worden. Om de drie maanden (twaalf weken) kom je voor een medisch onderzoek, een bloedafname, een hartonderzoek en de toediening van trastuzumab naar het ziekenhuis.
Voor de thuistoedieningen zal de medicatie en het nodige materiaal meegebracht worden door de verpleegkundige van het UZA.
Mogelijke nevenwerkingen en opvolging
Trastuzumab wordt doorgaans goed verdragen. De meeste neveneffecten treden op in het begin van de behandeling en duren niet lang. Trastuzumab mag niet gebruikt worden samen met andere geneesmiddelen zonder toestemming van je arts. Vertel je arts altijd vóór je de behandeling start welke geneesmiddelen je gebruikt (ook middelen die niet door een arts zijn voorgeschreven) in verband met mogelijke interactie tussen je medicatie en de kankerbehandeling. Breng je arts ook op de hoogte van elke wijziging in je medicatie tijdens de behandeling.
Bij elke kankerbehandeling kunnen nevenwerkingen optreden. Hoe je deze nevenwerkingen beleeft, is erg persoonlijk. Sommige mensen hebben veel last van nevenwerkingen, anderen weer niet. Laat je niet beïnvloeden door verhalen van anderen.
Bijwerkingen op plaats van injectie
- Je kan een prik voelen zodra de naald wordt ingebracht.
- Je kan last krijgen van zwelling of pijn op de injectieplek. Als je je onprettig of onwel voelt, of als de injectie pijnlijk is, zeg dit dan meteen aan de verpleegkundige.
Allergische reactie
De eerste keer dat je wordt behandeld met trastuzumab, kunnen in uitzonderlijke gevallen reacties zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden, rillingen, huiduitslag en bloeddrukverlaging optreden. Als je één van deze symptomen gewaar wordt, verwittig dan onmiddellijk de verpleegkundige. De behandeling wordt tijdelijk gestopt en je krijgt medicatie tegen een allergische reactie. Na verbetering van de symptomen kan de behandeling verdergezet worden. Bij volgende toedieningen is de kans op een allergische reactie kleiner.
Griepachtige verschijnselen
Griepachtige verschijnselen kunnen de eerste dagen na de behandeling opkomen met tekenen van hoofdpijn, lichte koorts, spierpijn en pijnlijke gewrichten. Je mag dan steeds paracetamol innemen. Indien dit onvoldoende helpt, kan je behandelende arts je andere of anti-allergische medicatie voorschrijven (bv. cetrizinedihydrochloride).
Vermoeidheid
Deze behandeling veroorzaakt in wisselende mate moeheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Na de behandeling zullen de klachten stilaan verminderen. Je arts en verpleegkundigen kunnen je advies geven hoe je het beste kan omgaan met deze vermoeidheid.
Maag- en darmklachten
Maag- en darmklachten komen erg weinig voor. Bij misselijkheid of braken mag domperidone tot drie keer per dag of alizapride tot zes keer per dag gebruikt worden. Bij diarree mag je gerust tot 8 tabletten loperamide per 24 uur innemen.
Vermindering van de hartfunctie
Zeldzaam kan hartverzwakking optreden met een verminderde pompfunctie tot gevolg. Tekenen van daling van de hartfunctie zijn kortademigheid en gezwollen voeten. Vooral bij hartpatiënten is voorzichtigheid geboden. Er zal daarom voor de start van de behandeling en later regelmatig tijdens de behandeling een hartonderzoek gebeuren om problemen tijdig op te sporen. Wanneer de therapie tijdelijk onderbroken wordt, zal de hartfunctie zich meestal snel herstellen.
Wanneer contacteer je de UZA-verpleegkundige?
Vóór elke toediening zal de UZA-thuisverpleegkundige enkele vitale parameters en klachten evalueren. In de onderstaande situaties bespreekt de verpleegkundige eerst met de arts of de toediening kan doorgaan. Meestal kan de toediening probleemloos doorgaan.
Meld het aan je UZA-verpleegkundige als je een van deze klachten hebt:
- Stijging van het lichaamsgewicht (3 kg op 3 weken of 5 kg op 6 weken)
- Koorts, koude rillingen, je ziek voelen
- Lage of hoge bloeddruk: minder dan 100/60 mmHg of meer dan 170/100 mmHg
- Hoge of onregelmatige hartslag
- Toenemende kortademigheid
Kostprijs
Trastuzumab thuis laten toedienen brengt geen extra kost met zich mee voor jou als patiënt.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.