We houden de behandeling met chemotherapie in het UZA zo kort mogelijk zodat u snel naar huis kunt. Ook thuis kunt u last hebben van bijwerkingen. Een aantal zijn eenvoudig te verhelpen. Hierbij een aantal tips voor thuis.
Vermijd contact met verkouden of grieperige mensen. De behandeling vermindert uw afweer zodat u gevoeliger bent voor ziektes. Een banale infectie kan u erg ziek maken. Soms hebt u last van een droge neus en keel. Of juist van een loopneus en branderige ogen. Daardoor kunt u sneller verkouden worden.
Koorts
Contacteer uw arts bij koorts (lichaamstemperatuur onder uw oksel hoger dan 38°C). Het is dan belangrijk dat uw huisarts of behandeld arts bloed afneemt. Zijn uw witte bloedcellen te laag? Dan moet u in het UZA opgenomen worden voor een antibioticakuur via een infuus.
Uw lichaam herkent de chemotherapie als gifstoffen. Net zoals wanneer u iets 'verkeerds' gegeten hebt. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen met misselijkheid en braken als gevolg van het beschermingsmechanisme.
Chemotherapie leidt altijd tot misselijkheid en braken. Om deze acute misselijkheid tegen te gaan, krijgt u vlak vóór de chemobehandeling een sterk antibraakmiddel via het infuus.
Bij sommige chemogeneesmiddelen wordt u later misselijk: 2 dagen tot een week na de toediening. U krijgt hiervoor antibraakmiddelen voor thuis. Neem deze zeker in om misselijkheid te voorkomen.
Tips tegen braken
Let wel: braakt u langer dan 2 dagen? Contacteer dan uw arts.
Diarree
Neem Immodium (vrij te krijgen in de apotheek). De eerste keer 2 tabletten, daarna 1 (maximaal 6 per dag) tot de diarree stopt.
Verstopping
Als u 2 dagen geen stoelgang hebt gehad, neemt u Laxoberron (vrij verkrijgbaar): 10 druppels 's avonds. Geen resultaat? Herhaal met 15 druppels. Of probeer Dulcolax: 1 of 2 comprimés 's avonds. Pobeer eventueel Movicol: 2 x 2 zakjes per dag 's morgens en 's avonds en past daarna de dosis aan. Mocivol is zachter dan de andere middelen en voorkomt krampen en buikpijn.Zorg ook dat u voldoende drinkt en beweegt.
De chemotherapie kan uw smaak veranderen. Dingen die u vroeger lekker vond, smaken niet meer. Dat is normaal. Bovendien bent u misschien misselijk. Of zijn de slijmvliezen van uw mond, keel, maag of darmen aangetast. Dat is allemaal niet bevorderlijk voor uw eetlust. Probeer toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en voldoende te drinken. Tussendoortjes zijn oké: eet waar u zin in hebt.
Lukt het eten niet? Bel gerust onze voedingsdeskundigen via tel. 03 82132 50. Ze geven u graag advies.
Dit is de meest voorkomende klacht bij kanker. De tumor en de chemotherapie veroorzaken deze vermoeidheid. Een echte remedie is er niet. Deze tips helpen wel om beter met vermoeidheid om te gaan:
Of u uw haar verliest of niet is voor elke patiënt verschillend. Het is ook afhankelijk van het type chemotherapie dat u krijgt. Na het stoppen van de chemotherapie groeit uw haar altijd terug.
Tips tegen haarverlies:
Tips bij de aanschaf van een pruik:
Een aantal chemomedicijnen kunnen 5 à 10 dagen na de kuur een pijnlijke mondontsteking veroorzaken. Eten en drinken is daardoor soms heel pijnlijk. Om ontstekingsproblemen te voorkomen, raden we aan om:
Overgevoelige ogen
Overgevoelige huid
Tip: Hydrateer uw huid met een vochtinbrengende douche-olie en een vochtinbrengende olie als bodylotion. Dat vermindert de jeuk.
Chemopillen innemen
Uitscheidingsproducten na chemotherapie
Tot één week na de chemo kunnen uw lichaamsvochten giftig zijn. Neem daarom deze aandachtspunten in acht: