Moleculaire diagnostiek

Het UZA legt zich sinds 2015 toe op moleculaire analyses van tumoren in het zogenaamde M-DNA-platform (Moleculair Diagnostisch Netwerk Antwerpen), waarvan de Antwerpse en Waaslandse ziekenhuizen eveneens deel uitmaken.

Wat is moleculaire diagnostiek?

Moleculaire diagnostiek is een verzamelnaam voor verschillende laboratoriumtechnieken die gebruikt worden om tumorprofielen gedetailleerd, tot op DNA-niveau, in kaart te brengen. Zo kunnen we een correcte diagnose stellen en een doelgerichte, gepersonaliseerde behandeling aan de patiënt bieden.

Expertise bundelen in M-DNA netwerk

We werken binnen het M-DNA-netwerk nauw samen met verschillende labodiensten, waaronder de afdelingen pathologische anatomie, klinische biologie en centrum medische genetica. Door de Antwerpse krachten te bundelen, neemt de expertise van de zorgverleners toe en slagen we erin de moleculaire diagnostische analyses efficiënter tot bij de oncologische patiënt te brengen.

Next Generation Sequencing

Next Generation Sequencing, kortweg NGS, is één van de innovatieve technieken binnen de moleculaire diagnostiek. Het UZA heeft binnen de NGS een bijzondere expertise. Aan de hand van NGS wordt het DNA van de tumor onderzocht en ontrafeld. Concreet worden kankergenen onderzocht om te zien of daar mutaties in te vinden zijn. Dat laat ons toe om de kankerbehandeling aan te passen op maat van de patiënt.  

Laatst aangepast: 25 november 2021

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)