Biopsie en weefselonderzoek

Bij een biopsie wordt een klein stukje weefsel weggenomen en onderzocht onder de microscoop. Enkel een biopsie kan de definitieve diagnose van borstkanker stellen. Er zijn verschillende soorten biopsies, genoemd naar de techniek en/of grootte van de naald die gebruikt wordt.

Fijne naald aspiratie (FNAC – Fine Needle Aspiration Cytology)

Deze soort biopsie wordt uitgevoerd met een dunne naald om enkele cellen uit het mogelijk verdachte letsel weg te nemen.

Core needle biopsie

Deze techniek gebruikt een naald om een stukje weefsel weg te nemen. Dit wordt meestal gebruikt om uit te maken of een afwijking, die gevonden wordt tijdens lichamelijk onderzoek of bij beeldvorming, kanker is. De huid wordt hierbij plaatselijk verdoofd om het comfort tijdens de procedure te behouden.

Vacuüm-geassisteerde biopsie

Is er een afwijking te zien op de mammografie of echografie en kan de verdachte zone niet gevoeld worden of echografisch in beeld gebracht worden? Dan wordt een vacuüm-geassisteerde biopsie gebruikt. Tijdens deze procedure wordt een naald geplaatst met de hulp van beeldvorming, bijvoorbeeld een mammografie, echogra- fie of MRI. Enkele stukjes weefsel worden weggenomen, met behulp van vacuüm.

Tijdens deze biopsie wordt er vaak een kleine metalen clip achtergelaten om de plaats van de biopsie te markeren: indien het achteraf om kanker blijkt te gaan en er alsnog chirurgie nodig is, kan dit handig zijn. Deze clip vormt geen probleem voor toekomstige beeldvorming.

Chirurgische biopsie

Bij een chirurgische biopsie wordt een stukje van het borstweefsel weggenomen tijdens een operatie. Omdat deze chirurgie best pas gebeurt nadat de diagnose is gesteld, is een chirurgische biopsie niet aan te raden om de diagnose te bepalen. Meestal worden niet-chirurgische (zie bovenstaande opties) biopsies gebruikt om de diagnose te stellen.

Weefselonderzoek

Na de biopsie zal de patholoog het weefsel grondig onderzoeken. Hierna kan de patholoog een antwoord geven op volgende vragen:

  • Gaat de borstkanker uit vanuit de melkgang (ductaal) of vanuit de borstklier (lobulair)?
  • Heeft de tumor zich hierbuiten verspreid (invasief of in situ)?
  • Hoe verschillend zijn de kankercellen ten opzichte van de normale gezonde cellen (de graad)?

 Als de tumor verwijderd werd, zal ook het gezonde weefsel rondom de tumor (de ‘marge’ genoemd), bekeken worden om te evalueren of hierin ook kankercellen aanwezig zijn.

Laatst aangepast: 26 februari 2019
Auteur(s): Team borstkliniek

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)