AYA zorg

AYA zorg

Welkom bij onze AYA-zorgpagina, waar we ons richten op de unieke behoeften en uitdagingen van Adolescents en Young Adults (AYA's). De AYA werking in het UZA is er om te voorzien in de specifieke behoeften van deze bijzondere groep mensen, en om hen te ondersteunen tijdens hun volledig oncologisch traject. Ben jij tussen 16 en 35 jaar en heb of had jij kanker?  

Dan ben je hier aan het juiste adres. 

AYA? Ahja!

Sinds 1 december 2023 is het UZA door de overheid erkend als 1 van de 6 referentiecentra voor AYA-zorg in België. 

Dat wil zeggen dat er extra aandacht en middelen besteed kunnen worden om deze groep de beste zorg te kunnen bieden die mogelijk is.

Waarom is AYA zorg zo belangrijk? 

De fase van het leven waarin AYA’s zich bevinden wordt gekenmerkt door het najagen van dromen, het opbouwen van relaties en het verkennen van identiteit. Het is een levensfase die gevuld is met allerlei ontwikkeling en het krijgen van een kankerdiagnose op dat moment brengt dan ook een reeks van unieke emotionele, fysieke en sociale uitdagingen met zich mee. Vragen of bezorgdheden rond studie, werk, gezinsplanning, sociale relaties, identiteit, seksualiteit, zelfbeeld, toekomst, … komen regelmatig aan bod. Ontdek hier de verschillende thema's die een grote rol spelen binnen de AYA-zorg. 

AYA begeleiding in het UZA

Als referentiecentrum voor AYA-zorg vinden we het belangrijk om een optimale ondersteuning te bieden aan alle AYA’s.

Daarom zal elke AYA (meestal bij de start van de behandeling) een AYA-intake gesprek krijgen met een verpleegkundig trajectbegeleider (VTB). Tijdens dit gesprek wordt er meer uitleg gegeven over het AYA-aanbod in het ziekenhuis en daarbuiten en wordt er gesproken over de verschillende vragen en zorgen die de AYA bezighoudt. Indien nodig kan er dan doorverwezen worden naar een psycholoog, sociaal werker, seksuoloog, diëtist, kinesitherapeut, ... 

De verpleegkundig trajectbegeleider volgt de AYA ook op gedurende het volledige oncologische traject, zowel tijdens als na de behandeling.

Welke zorgverleners staan voor jou klaar?

Vragen? Wij staan voor jou klaar! 

Heb je nog verdere vragen omtrent onze AYA-werking? Stel ze dan zeker via aya [at] uza [dot] be of neem telefonisch contact op via 03/436 81 46

Laatst aangepast: 12 juni 2024
Auteur(s):