Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG)

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG)

Het multidisciplinaire Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG), opgericht in 2005 door prof. dr. Berneman (voormalig diensthoofd hematologie), legt zich toe op onderzoek naar en productie van grensverleggende celtherapieën.

Voortrekkersrol in celtherapie

Het UZA speelt al jaren een voortrekkersrol in het ontwikkelen, toedienen en optimaliseren van verschillende soorten celtherapieën.

Celtherapie is elke vorm van behandeling waarbij lichaamscellen worden gebruikt om de patiënt te genezen of te ondersteunen. Dit soort therapie is veelzijdig en kan voor heel uiteenlopende ziekten worden ingezet, van oogproblemen en leveraandoeningen tot kanker en auto-immuunziekten.

In grote lijnen onderscheiden we twee soorten cellen die gebruikt worden bij celtherapie in Antwerpen:

Hoogste kwaliteitsnormen

Om te verzekeren dat het onderzoek en de productie van celtherapieën in overeenstemming met de hoogste kwaliteitsnormen gebeurt, beschikt het CCRG over de nodige vergunningen en faciliteiten.

Vergunningen en faciliteiten

 • Onderzoekslaboratoria voor het wetenschappelijk basis- en translationeel onderzoek naar de ontwikkeling en verbetering van experimentele celtherapieën(UZA/UAntwerpen)
   
 • Klasse C clean rooms voor de bewerking van stamcellen en het bereiden van experimentele celtherapieën voor toediening (‘reconstitutie’) (UZA)
   
 • Een GMP-gecertifieerde steriele celverwerkingsfaciliteit voor de productie van experimentele celtherapieën (UZA/Anicells, Niel)
   
 • Twee weefsel- en cellenbanken die instaan voor de wegname en bewaring van de cellen:
  - CCRG-HSC voor hematopoïetische stamcellen
  - CCRG-CT voor experimentele celtherapie
   

Naast onderzoek met eigen academisch ontwikkelde experimentele celtherapieën, werkt CCRG ook mee aan de uitvoering van studies van externe (al dan niet commerciële) initiatiefnemers.

Ook voor geregistreerde celtherapieën kan u bij UZA terecht. Doordat de finale stappen in het productieproces – bewaring en bereiding voor toediening aan de patiënt – uitgevoerd worden door CCRG in samenwerking met de ziekenhuisapotheek, kunnen deze celtherapieën ter plaatse in het UZA toegediend worden. Op deze manier brengen we deze innovatieve therapieën dichter bij de patiënt.

Laatst aangepast: 08 juni 2023
Auteur(s): CCRG