Op de dienst vaatheelkunde van het UZA kunt u terecht voor vele ingrepen. Een opsomming vindt u bij de toegangswegen. Hieronder vindt u de uitgebreide informatie van aantal ingrepen:
Ballondilatatie is een veelgebruikte procedure om vernauwingen en verstoppingen van de bloedvaten (meestal slagaders) te behandelen. Soms is een bijkomende stent in het bloedvat nodig.
Etalagebenen kunnen behandeld worden met ballondilatatie, een operatieve ingreep of een combinatie van beide.
Spataders of varices kunnen behandeld worden door de inspuiting van schuim.
Bij het notenkrakersyndroom zit de ader van de linkernier geplet tussen de aorta en een slagaderlijke zijtak.
Spataders kunnen behandeld worden door operaties, lasertherapie of door inspuiting van schuim.
Vernauwingen van de halsslagader (carotisstenose) kunnen behandeld worden met een open chirurgische ingreep of een endovasculaire ingreep.
In de aortakliniek van het UZA kan u terecht voor de diagnose, behandeling en opvolging van verschillende aandoeningen van de aorta. Een multidiscplinair team van zorgverleners uit vaatheelkunde, cardiochirurgie en medische genetica werkt nauw samen.
Een abdominaal aorta-aneurysma (AAA) is een uitstulping ter hoogte van de buikslagader.
Een aortadissectie is een aandoening van de aorta waarbij een scheur (entry) ontstaat in de wand en het bloed tussen de lagen van de aortawand komt
Bij een thoracaal aneurysma van de aorta ascendens bevindt het aneurysma zich ter hoogte van het opwaartse gedeelte van de aorta.
Door een genetisch aangeboren aandoening, een letsel, ouderdom of ziekte kan de wand van de lichaamsslagader (aorta) zwakker worden en uitzetten.
‘Chronische mesenteriële ischemie’ of zuurstoftekort in de buik kan met verschillende ingrepen verholpen worden.
Wordt de klacht veroorzaakt door een vaatprobleem? Dat gaan we na in het niet-invasief vaatlaboratorium. Het onderzoek is pijnloos en levert een snel resultaat. Bij een vaatprobleem kan de arts een behandeling voorstellen of gebeurt er verdere beeldvorming van de bloedvaten (zoals een angio-CT scan, een MRI, een MR-angiografie, een klassieke intra-arteriële digitale substractieangiografievia, een prik in de lies of een PET/CT-scan).
Na het stellen van de juiste diagnose, kan de behandeling op de dienst vaatheelkunde bestaan uit medicatie, een endovasculaire behandeling of een open vaatheelkundige ingreep. In specifieke gevallen is ook een kijkoperatie in de buik of borstkas mogelijk.
Een minimaal invasieve ingreep met toegang tot de aders of slagaders door aanprikken van de bloedvaten onder verdoving.
Minimaal invasieve techniek om speciale problemen in de bloedvaten te behandelen.
De chirurg kan ader- of slagaderproblemen behandelen met een klassieke open operatie onder verdoving.