UPPP

Een UPPP (Uvulopalatopharyngoplastie) is een heelkundige ingreep ter hoogte van de keelholte en wordt uitgevoerd bij patiënten die luid snurken.

Wanneer een UPPP?

Wanneer het snurken zo luid is dat de partner niet meer in dezelfde kamer kan slapen en het slaaponderzoek bevestigt de aanwezigheid van luid snurken en een verstoord slaappatroon, dan is er zeker een indicatie voor UPPP.

Hoe verloopt een UPPP?

Bij UPPP verwijdert de chirurg onder algemene narcose het slijmvlies ter hoogte van de zijkanten van de keelholte samen met een deel van het zachte verhemelte en de huig. Nadien worden de resterende slijmvliezen ter hoogte van de keel aangespannen. Als de keelamandelen nog niet verwijderd zijn, gebeurt dat ook meteen.

Wat na een UPPP?

Vooral in de eerste dagen na de ingreep ondervindt u flink wat pijn, hinder bij het slikken en soms overvloedige speekselsecretie. Bij snel drinken kan er vocht naar de neus terugvloeien (nasale reflux). Deze ongemakken kunt u met eenvoudige middelen verhelpen en ze verdwijnen meestal spontaan na enkele weken. Nevenwerking en op lange termijn zijn zeldzaam: blijvende nasale reflux, wijziging in de uitspraak van bepaalde klanken of een te sterke vernauwing van de overgang neus-keel.

Wat is het resultaat van UPPP?

U krijgt meer ruimte in de keelholte. Bovendien worden de wanden van uw keel stijver gemaakt zodat luchttrillingen in de keel (snurkgeluiden) minder snel optreden. Bij deze ingreep blijven de spieren die zorgen voor de functie van het zachte verhemelte, bewaard. Dokters zijn het er over eens dat UPPP een zeer doeltreffende heelkundige behandeling is voor patiënten die alleen snurken. In 90-95% van de gevallen is er een sterke vermindering of verdwijnt het snurken, en meestal verbeteren ook de klachten van slaperigheid overdag.

Wat is laser-UPPP?

Laser-UPPP is een alternatief voor de klassieke vorm van UPPP. Deze techniek gebeurt onder lokale verdoving in verschillende sessies. Tijdens elke sessie brandt de arts met een laser een klein stukje van het weke verhemelte weg. Hierdoor ontstaat littekenvorming die als gevolg heeft dat de huig hoger opgetrokken wordt. Er zijn gemiddeld 5 sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Laser-UPPP is alleen aangewezen bij snurken en niet bij slaapapneu. Een nadeel bij deze techniek is de pijn die patiënt ondervindt na elke sessie. De graad van deze pijn is vergelijkbaar met deze bij klassieke UPPP.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team slaapcentrum