Slokdarm-maag-duodenum (SMD) onderzoek

Het slokdarm-maag-duodenum (SMD) onderzoek is een röntgenfoto-onderzoek dat uitgevoerd wordt bij problemen met de voedselpassage, oprispingen, misselijkheid, overgeven enz. Daarnaast kan het gebruikt worden om een eventuele maaghernia aan te tonen of uit te sluiten. Het wordt ook vaak uitgevoerd als controle na chirurgie, zoals na maagverkleiningsoperaties of slokdarmverwijdering. Tijdens het onderzoek worden foto’s genomen terwijl u contrastvloeistof drinkt.

Waarop moet u letten voor een SMD-onderzoek kan uitgevoerd worden?

  • Zorg dat u nuchter bent voor dit onderzoek: u mag niets meer eten van middernacht voor de dag van het onderzoek. ‘s Ochtends kunt u wel met een klein beetje water uw medicatie innemen.
  • Verwittig altijd als u mogelijk zwanger bent. Ook eventuele allergieën en medicatiegebruik (voornamelijk bloedverdunners) moet u melden aan de arts.

Hoe verloopt een SMD-onderzoek?

  1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  2. Ga naar wachtkamer 5.
  3. De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de slokdarm, maag en duodenum genomen worden. Aansluitend maken we röntgenfoto’s terwijl u contrastvloeistof drinkt. Het onderzoek zal zowel in liggende als staande houding uitgevoerd worden. Om een maaghernia aan te tonen of uit te sluiten, zijn ook speciale houdingen mogelijk.

Wat gebeurt er na een SMD-onderzoek?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA). Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de omkleedkamer.

Wanneer krijgt u de resultaten van een SMD-onderzoek?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie