Slaaponderzoek bij je kind

Hoe verloopt het slaaponderzoek bij je kind?

Naar het slaapcentrum

Hoe bereid je je kind voor?

Een verblijf in het ziekenhuis kan een ingrijpende ervaring zijn voor een kind. Je kan je kind helpen door hem/haar voor te bereiden op het onderzoek. 

 • Praat thuis regelmatig over de opname.
 • Hou de uitleg zo eenvoudig mogelijk en vertel er eerlijk over.
 • Pak samen de spullen in voor het verblijf in het ziekenhuis.
 • Gebruik op de dag van de opname geen oliebad, crème of haargel bij je kind.

Bekijk hier samen het beeldverhaal over het slaaponderzoek bij kinderen. Heb je nog vragen, dan kan je deze altijd stellen aan de verpleegkundige van het slaapcentrum.

Wat breng je mee?

 • Ingevulde vragenlijst
 • Slaap-, waak-, en voedingsdagboek (indien gevraagd door de arts)
 • Knuffel, eventueel hoofdkussen of deken
 • Gemakkelijke dag- en nachtkledij (apart boven- en onderstuk)
 • Toiletgerief
 • Thuismedicatie
 • Thuismonitor of CPAP-toestel met toebehoren indien van toepassing
 • Sondevoeding met toebehoren indien van toepassing
 • Voldoende speelgoed voor uw kind
 • Voor jezelf: lectuur, een laptop of een andere bezigheid

Waar meld je je aan?

Het slaaponderzoek van je kind vindt plaats in het Zorghotel Drie Eiken op de UZA-campus. We kiezen er bewust voor om dit onderzoek hier te laten doorgaan omwille van de warme huiselijke sfeer. Dit bevordert de correcte registratie van het slaaponderzoek.

Je meldt je voor het slaaponderzoek aan de onthaalbalie van Zorghotel Drie Eiken, op de campus van het UZA, met:

 • Identiteitskaart/kidsID
 • Verwijsbrief van de arts
 • Papieren voor de hospitalisatieverzekering (eventueel)

Na de inschrijving word je naar het slaapcentrum verwezen op de vierde verdieping boven het Zorghotel. Kom op tijd zodat je kind voldoende tijd heeft om aan de omgeving te wennen. Bij aankomst in het slaapcentrum maakt de verpleegkundige jullie wegwijs in de kamer en op de afdeling. 

Je verblijf in het slaapcentrum

Tijdens de opname kan één ouder op de kamer van je kind overnachten (rooming-in). 

Het slaaponderzoek

Metingen vooraf 

De verpleegkundige voert enkele standaardmetingen bij je kind uit: lengte, gewicht en bloeddruk. We vragen je twee vragenlijsten in te vullen en terug af te geven aan de verpleegkundige. 

De slaapregistratie

Voor het slapen gaan, brengt de verpleegkundige in overleg met jou als ouder elektroden aan op het lichaam en het hoofd van je kind. De elektroden worden aangesloten op een toestelletje dat je kind bij zich draagt in een tasje. Zo worden de ademhaling, het hartritme, de hersenactiviteit en de bewegingen van je kind gemeten. Het aanbrengen van de elektroden en de slaapregistratie zelf zijn niet pijnlijk, mogelijk wel wat hinderlijk. Het tijdstip waarop je kind gaat slapen, wordt samen met de verpleegkundige besproken.

Als je kind gaat slapen, worden alle kabels aangesloten die de gegevens doorsturen naar de monitorruimte. Na controle van de signalen worden de lichten gedoofd. De camera en microfoon worden ingesteld, waarna de registratie wordt gestart. Vanaf dat moment kan de verpleegkundige je kind horen en zien. Het slaaponderzoek wordt meestal afgesloten als je kind wakker is. Een uitzondering hierop zijn de zogenaamde slaperigheidtesten.

Slaperigheidtesten

Soms worden overdag slaperigheidstesten voorzien, om na te gaan of je kind makkelijk in slaap valt in een prikkelarme omgeving. Dit gebeurt niet bij elke patiënt, maar is afhankelijk van het probleem. Dit werd vooraf met jou als ouder besproken. 

De verpleegkundige legt je de procedure uit. Volg de richtlijnen stipt. Het is belangrijk dat je kind niet insluimert of slaapt tussen deze testen. 

Nazorg

Het verwijderen van de elektroden is niet pijnlijk. De kleefpleisters kunnen we losweken met een oplosmiddel. Er kunnen nog kleefresten achterblijven, ook nadat je kind een douche of bad nam. Als ze niet verdwijnen met het oplosmiddel kan je thuis baby- of amandelolie gebruiken. Belast de huid niet door veelvuldig wrijven. De volgende dagen kan je de huid extra hydrateren met een vette crème. De verpleegkundige geeft je daarover meer informatie.

Naar huis

Ontslag

Het ontslag kan voor of na het ontbijt of in de namiddag plaatsvinden. De verpleegkundige vertelt je het exacte ontslaguur.

Resultaten

Je maakt een afspraak bij de verwijzende arts voor de bespreking van de onderzoeksresultaten. Plan deze afspraak ten vroegste vier weken na het slaaponderzoek. Onze arts informeert je verwijzende arts altijd over de resultaten van het onderzoek en de behandeling.

Meer weten?

Lees de brochure over het slaaponderzoek bij kinderen.

Laatst aangepast: 18 november 2021