Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Slaaponderzoek voor kinderen

Voor een slaaponderzoek wordt uw kind 1 nacht opgenomen in een 1-persoonskamer in het slaapcentrum op de verpleegeenheid van kindergeneeskunde. U mag bij uw kind blijven overnachten. Het slaaponderzoek is niet pijnlijk en wordt meestal goed verdragen. Het ontslag kan voor of na het ontbijt of in de namiddag plaatsvinden. De arts brengt u hiervan op de hoogte. 

U maakt via de verpleegkundige een afspraak bij de arts voor de bespreking van de onderzoeksresultaten. Onze arts informeert uw verwijzende arts altijd over de resultaten van het onderzoek en de behandeling.

Hoe bereidt u uw kind voor?

Bekijk hier samen het beeldverhaal over het slaaponderzoek bij kinderen. Hebt u nog vragen, dan kunt u deze altijd stellen aan de verpleegkundige van het slaapcentrum.

Hoe verloopt het onderzoek?

De verpleegkundige overloopt eerst een aantal zaken met u. Daarna voert de arts enkele standaardmetingen bij uw kind uit. De arts zal ook met u een uitgebreide vragenlijst overlopen en een lichamelijk onderzoek bij uw kind doen. 

In de late namiddag brengt de verpleegkundige elektroden aan op het lichaam en het hoofd van uw kind. De elektroden worden aangesloten op een toestelletje dat uw kind bij zich draagt in een tasje. Ze geven informatie over ander meer:

  • de hersenactiviteit
  • de hartactiviteit
  • de ademhaling
  • de bewegingen tijdens de slaap
Het tijdstip waarop uw kind gaat slapen wordt samen met de verpleegkundige besproken. Als uw kind gaat slapen, verbindt de verpleegkundige het ‘kleine toestel’ met het registratietoestel. Na controle van de signalen start de registratie. Daarna worden de lichten gedoofd en worden camera en microfoon ingesteld. Vanaf dat moment kan de verpleegkundige uw kind horen en zien. In het belang van het onderzoek moeten licht, televisie en gsm absoluut uitgeschakeld blijven. Het slaaponderzoek wordt meestal afgesloten als uw kind wakker is.
 

Meer weten?

Lees de brochure over het slaaponderzoek bij baby's of over het slaaponderzoek bij kinderen.

 

Deze informatie werd laatst aangepast op vrijdag 16 augustus 2019 - 10:08
Auteur(s): Team