Röntgenfoto of RX van de dikke darm

Het röntgenfoto-onderzoek (RX) van de colon wordt uitgevoerd om de dikke darm te beoordelen. Tijdens het onderzoek wordt contrastvloeistof ingespoten om de dikke darm zichtbaar te maken.

Waarom wordt een röntgenfoto-onderzoek van de colon uitgevoerd?

We nemen een röntgenfoto van de colon als we problemen vermoeden met de dikke darm. Het kan gaan om verstoppingen, obstructie (afsluiting), perforatie of om gezwellen uit te sluiten. Het onderzoek wordt ook uitgevoerd als controle na chirurgie.

Waarop moet u letten voor een röntgenfoto van de colon kan gemaakt worden?

  • U moet voor het onderzoek 3 dagen restenarm voedsel eten. Dat betekent dat u vezelrijke of vette voeding moet vermijden.
  • U moet op de avond van het onderzoek medicatie nemen om de darmen leeg te maken.

Verwittig altijd als u mogelijk zwanger bent. Ook eventuele allergieën en medicatiegebruik (voornamelijk bloedverdunners) moet u melden aan de arts.

Hoe verloopt een röntgenfoto-onderzoek van de colon?

  1. Meld u aan bij de inschrijfbalie van de radiologie-afdeling (route 143, 2de verdieping) om ingeschreven te worden.
  2. Ga naar wachtkamer 5.
  3. De verpleegkundige brengt u naar de omkleedruimte. We vragen u zich uit te kleden en een ziekenhuisschort aan te doen.
  4. De verpleegkundige brengt u naar de onderzoeksruimte. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Eerst zal er een overzichtsopname van de buik genomen worden. Vervolgens gaat u op de linkerzij liggen en wordt er een fijne canule (buisje) in de anus ingebracht. Een ballon aan de canule wordt opgeblazen om die canule te fixeren. Aansluitend zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden terwijl contrastvloeistof in de dikke darm inloopt. Deze foto’s zullen in verschillende houdingen genomen worden.

Wat gebeurt er na een röntgenfoto-onderzoek van de colon?

De beelden worden na het onderzoek door de arts-radioloog bekeken om te zien of de beelden goed zijn. Daarna worden de beelden doorgestuurd naar het PACS (beeldverwerkend systeem van het UZA).

Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de omkleedkamer. Niet al het ingelopen contrast zal na het onderzoek terug uit de dikke darm gehaald kunnen worden. Dit contrast zal de komende uren en dagen uw lichaam via rectale weg verlaten. Uw stoelgang kan hierdoor dunner zijn (wateroplosbaar contrast) of wit zien (bariumcontrast). U kunt het best de eerstvolgende dagen voldoende drinken.

Wanneer krijgt u de resultaten van een röntgenfoto-onderzoek van de colon?

Dezelfde dag van het onderzoek sturen we een definitief verslag naar de aanvragende arts. De aanvragende arts zal de resultaten met u bespreken.  Hebt u voor de dag van het onderzoek een attest werkonbekwaamheid nodig voor uw werkgever? Vraag dit dan aan de inschrijfbalie.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team radiologie