Het UZA zet zich dagelijks in voor kwaliteitsvolle zorg voor iedere patiënt. Om onze zorg voortdurend te verbeteren, werken we als universitair ziekenhuis actief aan grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Enkel dankzij dit onderzoek kunnen we blijven innoveren en nieuwe inzichten, technieken en therapieën ontwikkelen waar de patiënt in de toekomst baat bij zal hebben. Wetenschappelijk onderzoek is de opdracht waarmee we ons als universitair ziekenhuis onderscheiden van algemene ziekenhuizen.
In 2010 werd onder impuls van de Vlaamse overheid het Clinical Research Center Antwerp (CRC-Antwerp) opgericht. Het gaat om een expertisecentrum dat mee de motor vormt achter het klinisch onderzoek in het UZA en de Universiteit Antwerpen.
Er zijn verschillende soorten onderzoek. Bij klinisch onderzoek zijn patiënten betrokken. Dit gebeurt op een verantwoorde en gecontroleerde manier in de zogenoemde 'trials' of klinische studies.
Na het koninklijk besluit van 9 januari 2018 richtten het UZA en de UAntwerpen gezamenlijk de Biobank Antwerpen op. In deze biobank wordt menselijk lichaamsmateriaal afkomstig van het UZA en de UAntwerpen verwerkt, gecodeerd en voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden bewaard.
Het multidisciplinaire Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) legt zich toe op onderzoek naar en productie van grensverleggende celtherapieën.