Services Biobank Antwerpen

Services Biobank Antwerpen

Registratie van stalen

Registratie, een wettelijke verplichting

Alle humaan materiaal dat gebruikt wordt voor onderzoek dient wettelijk geregistreerd te worden in een officieel erkende biobank. Dit geldt voor prospectief verzameld materiaal, het secundair gebruik van materiaal, het gebruik van restmateriaal, het gebruik van cellijnen of organoïden en het gebruik van uit humaan materiaal bekomen afgeleiden zoals serum, plasma, DNA, RNA, etc.

Biobank Antwerpen is erkend onder nummer BB190007.

We gebruiken BioSLIMS als staalregistratieprogramma om alle stalen binnen UAntwerpen en UZA te registreren.

Collectie van stalen (kits)

Stalen verzamelen kan eenvoudiger!

Bij het afnemen van de stalen is het belangrijk dat:

  • Goed geweten is welk staal bij welke patiënt hoort
  • Verschillende stalen van een patiënt niet door elkaar geraken
  • Stalen van diverse sites op een correcte manier verzameld worden

Werken met staalcollectiekits helpt ervoor te zorgen dat stalen op een adequate manier verzameld worden. Het vermijden van frustraties bij de diverse betrokken partijen (artsen, verpleegkundigen, studiecoördinatoren) helpt het succes van uw studdie garanderen. De biobank kan: 

  • Volledige kits voorzien, bestaande uit voorgelabelde tubes in een zakje.
  • Label-kits voorzien. Op deze manier gebruikt elke site zijn eigen afnamebuisjes, maar de labels worden aangeleverd in een zakje

Naast het aanleveren van de kits biedt de biobank ook ondersteuning bij het verzamelen van bijhorende data, bijvoorbeeld:

  • Documenten voor het noteren van de gewenste staalparameters (afnametijdstip, etc)
  • Het opzetten van de staalstromen. Hoe geraakt het staal van de afnameplaats naar het verwerkingslabo en/of de onderzoekers

Staalverwerking

Wat kunnen wij voor u doen?

De biobank kan u ondersteunen met de verwerking van de stalen:

Basis staalverwerking

  • Centrifugatie van stalen
  • Aliquoteren van stalen

Geavanceerde staalverwerking

  • PBMC isolatie
  • DNA isolatie

Studiespecifieke staalverwerkingsprotocollen kunnen aangevraagd worden.

De biobank rekent voor deze ondersteuning een kost aan ter recuperatie van de tijd en middelen die gespendeerd worden. U kan deze prijzen terugvinden onder de tab "prijzen"

Verzamelen van residueel materiaal

De biobank heeft afspraken met de diagnostische diensten binnen het UZA, met name de labo’s pathologische anatomie en klinische biologie. Stalen die overblijven na diagnostiek kunnen in plaats van vernietigd te worden als medisch afval nog gebruikt worden voor onderzoek. Eventuele relevante diagnostische waarden kunnen mee verzameld en doorgegeven worden. Indien u zulke stalen wenst te gebruiken, kan u de door u gewenste specificaties doorgeven via biobankantwerpen [at] uza [dot] be.

Prospectieve studies

Wenst u een prospectieve studie op te starten kan u of dient u de biobank te betrekken voor elk van de voorgaande aspecten (collectie, registratie, verwerking, opslag van stalen). Er worden gedetailleerde afspraken gemaakt en vastgelegd waarna we onze uiterste best doen uw studie op een optimale en kwalitatieve manier te ondersteunen.Als de studie binnen het UZA loopt, dient de aanvraag te verlopen via EDGE.

Voor dergelijke studies is steeds goedkeuring van het ethisch comité nodig.

Ondersteuning bij analyses op stalen

U kan binnen het UZA en UAntwerpen ook rekenen op verschillende diensten en faciliteiten voor ondersteuning bij de analyse van de opgevraagde stalen:

Laatst aangepast: 14 juli 2023
Auteur(s):