Psychologische begeleiding

Voor uw kind

Bij een transplantatie, dialyse of behandeling voor nefrotisch syndroom komt heel wat kijken. Er wordt alles aan gedaan om uw kind een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. Toch wordt uw zoon of dochter af en toe onvermijdelijk geconfronteerd met het ‘anders zijn’: regelmatige ziekenhuisbezoeken, dagelijkse medicatie-inname, een dieet, …

Alle patiëntjes, groot of klein, hebben moeilijke dagen. Dagen waarop ze hun ziekte of zorgen liefst naar de maan zouden sturen. Dan is er soms nood aan een luisterend oor en ondersteuning. De psycholoog van het team zoekt mee naar manieren om met de ziekte om te gaan.

Het verloop van een nefrotisch syndroom of een andere nierziekte is meestal onzeker. Uw kind kan bang zijn om te hervallen of voor bijkomende symptomen. Ook hier is het belangrijk dat het alle zorgen kan bespreken met de arts en de psycholoog. 

Voor dialysepatiëntjes kan de wachttijd lang en zenuwslopend zijn. Voor velen is de dag van de transplantatie het begin van een nieuw leven. Dit gaat vaak gepaard met dubbele gevoelens. Uw kind is blij en gelukkig, maar maakt zich ook zorgen over een mogelijke afstoting, infecties, veranderingen of vervelende bijwerkingen door de medicatie. Wat extra ondersteuning is zeker geen overbodige luxe.

Voor uw gezin

U besteedt veel tijd en aandacht aan het kind met nierproblemen. Deze belasting heeft een impact op heel uw gezin, en zorgt soms voor spanningen bij broers en zussen. Regelmatige gezins- of oudergesprekken kunnen ervoor zorgen dat de stress niet uit de hand loopt en dat eventuele bijkomende zorgen of problemen vermeden worden.

Laatst aangepast: 23 maart 2016
Auteur(s): Team nierziekten kinderen