Longkanker is een van de meest voorkomende kankers. In België krijgen elk jaar zo'n 7.000 mensen longkanker, ook wel longtumor, longcarcinoom of longgezwel genoemd. Er zijn 2 types longkanker, kleincellige en niet-kleincellige, naargelang de grootte van de cel. Het type bepaalt de behandeling. Borstvlieskanker of longvlieskanker (mesothelioom) is een aparte vorm. Het ontstaat in het borstvlies of pleura en houdt meestal verband met blootstelling aan asbest.
Het borstvlies combineert het longvlies (vlies rondom elke long) en het ribvlies (vlies aan de binnenkant van de borstkas). Tussen beide vliezen zit er een dunne vochtlaag, het pleuravocht. Dankzij dit vocht kunnen beide vliezen tijdens het ademen langs elkaar glijden. Borstvlieskanker ontstaat in het borstvlies. De kanker kan doorgroeien naar de borstkas, de longen, het middenrif of de buikorganen.
Dit is geen longkanker, maar het gevolg van een andere kanker (bv. borst- of darmkanker). De behandeling hangt af van de oorspronkelijke kanker.
- Andere longkankerverwekkende stoffen zijn: radon (uranium mijn), asbest, beryllium, cadmium, dieseluitlaatgassen, nikkel, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, vinylchloride, silicose, arsenicum en chroom. Wie beroepshalve blootgesteld is aan deze stoffen én rookt, loopt een verhoogd risico.
De tijdspanne tussen de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het ontstaan van kankercellen bedraagt vele jaren (soms meer dan 20 jaar). Eens de kankercellen er zijn, groeien ze aan hun eigen specifieke snelheid.
Omdat het gezwel vaak al jaren bestaat, is het zelden nodig om testen en behandelingen overhaast uit te voeren. Uw behandelende arts weet het best wanneer dringende actie gewenst is.
Veel hangt af van de plaats en de grootte van de longkanker. Kleine geven vaak geen klachten: soms worden ze toevallig ontdekt. Bijvoorbeeld door een röntgenfoto of CT-scan om andere redenen.
Meestal ontstaan er pas klachten in een gevorderd stadium. Ook dan zijn ze uiteenlopend, soms vaag, en kunnen ze ook bij andere ziekten voorkomen:
Andere klachten:
Uitzaaiingen elders in het lichaam veroorzaken ook klachten. Zoals:
Hebt u een of meerdere van deze klachten? Raadpleeg dan altijd een arts.