Metabole onderzoeken
-
Bepaling van het basaalmetabolisme
Wanneer er problemen vermoed worden in de lichaamsverbranding wordt het basaalmetabolisme gemeten. Deze stoornissen kunnen aan de basis liggen van over- of ondergewicht.
-
Bloedonderzoek
Via een bloedonderzoek gaan we hormonale en metabole parameters in het bloed na, zoals bloedglucosewaarden en bloedvetten.
-
Impedantie meting
Via een impedantie meting krijgt men een idee over samenstelling van het lichaam zoals bijvoorbeeld de verhouding tussen vetten, spieren en vochtstapeling.
-
Oppunstelling van uw stofwisseling (metabole oppuntstelling)
Bij de oppuntstelling van uw metabolisme is het onder meer de bedoeling de mogelijke oorzaken van uw overgewicht na te gaan.
-
Orale glucosetolerantietest (oGTT)
Een orale glucosetolerantietest test hoe suiker in uw lichaam verwerkt wordt en, of daarbij hormonale problemen optreden.
Niet-operatieve (conservatieve) behandeling van obesitas
Met beweging, gezonde voeding en medicatie kan obesitas aangepakt worden.
-
Bewegingstherapie bij obesitas
Obesitas kan onder andere bestreden worden door beweging (minstens 30 min. per dag).
-
Medicatie bij obesitas
In een aantal gevallen kan medicatie helpen om obesitas te bestrijden. Dankzij medicijnen kunt u in 6 maanden 10% van uw gewicht verliezen. Let wel: medicijnen zijn slechts een hulpmiddel.
-
Voedingstherapie bij obesitas
Obesitas wordt voornamelijk veroorzaakt door een onevenwicht tussen energie-inname en energieverbruik. Dat onevenwicht kan hersteld worden met behulp van een dieet.
Operatieve behandeling van obesitas
Als er onvoldoende blijvende resultaten geboekt worden met diëten en lichaamsbeweging, kan een chirurgische ingreep (bariatrische heelkunde) helpen.
-
Gastric bypass
Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind, en worden de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm omgeleid (bypass).
-
Gastric sleeve
Bij de gastric sleeve (restrictieve ingreep of maagverkleining) wordt de maag verkleind, waardoor u sneller een verzadigingsgevoel krijgt en minder zal eten.
-
Na de vermageringsingreep
Lees meer over de nazorg, herstelperiode, complicaties, opvolging, resultaten en plastische mogelijkheden na een vermageringsingreep.
-
Voedingsadvies bij een maagverkleining
Om uw doelgewicht te bereiken en aan te houden, is het belangrijk dat ook uw voedingspatroon wordt aangepakt, zowel voor als na de operatie.
-
Vooronderzoeken vermageringsingreep
Om meer info te hebben over uw algemene gezondheidstoestand, gebeuren er verschillende vooronderzoeken.
-
Wie komt in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor een obesitasoperatie (en de terugbetaling ervan) moet u voldoen aan enkele BMI-vereisten en wettelijke criteria.
Persoonlijke aanpak obesitas bij kinderen
Het obesitasteam onderzoekt de factoren die de oorzaak en het gevolg van overgewicht kunnen zijn. We gaan voor een kindvriendelijke en persoonlijke behandeling.